Anders Forsberg? Jag är tveksam…

Under onsdagen kom MrMadhawk med bomben att Modo gjort klart med nästa års huvudtränare och att det skulle vara Anders Forsberg, som de senaste 2½ åren lett Skellefteå till två finaler och som nu är på god väg mot serieseger. Man skulle kunna tro att det är ett allt igenom positivt besked som hyllas av alla Modoiter. Jag väljer att inte jubla, inte speciellt högt i alla fall. Och inte innan jag vet storyn bakom det hela.

Anders Forsberg har verkligen lyckats med Skellefteå, det råder det ingen tvivel om. Jag är dock inte av den uppfattningen att han är den som är frälsaren, jag tror snarare att han kom in i helt rätt tid och fått ett skapligt välfyllt silverfat framför sig. Jag ser framför mig hur Modo såg ut 05/06 och 06/07.

Lockoutsäsongen var över, Modo fick hem ett antal duktiga Modoiter och det gick skapligt. Sedan får man nya arenan, man får hem Sundström och Ecke Holmberg gör en del lyckade värvningar och vips så vinner Modo SM-guld. Harald Lückner blev hyllad som en hjälte, men jag menar fortfarande att han inte var någon stor bidragande orsak till Modos framgångar. Lite grann samma sak ser jag kring Forsberg.

Skellefteå rider på en framgångsvåg, framgång föder framgång, och man får in en del smarta värvningar samtidigt som juniorverksamheten går riktigt, riktigt bra. Forsberg får ett bra utgångsläge och han sätts inte på några större prov. Men när det väl blir finalserie och lite motgång har det inte fungerat. Så hur reagerar och agerar han om det blir motgång i början av nästa säsong?

Jag hade gärna sett kontinuitet på ledarsidan och därför är/var Uffe mitt val. Nu kan det mycket väl vara så att Uffe är den som meddelat Modo att han inte blir kvar och då faller naturligtvis den här punkten. Till dess att vi vet hur det ligger till så nöjer jag mig med att säga att jag tror Modo framför allt behöver kontinuitet på ledarsidan.

Att det kommer ut när det gör, det är klart att det kan påverka. Men jag tror det påverkar Skellefteå mer än det påverkar Modo, framför allt om nu Uffe är den som valt att inte förlänga med Modo. Men jag kan förstå att Näslund är irriterad över detta. Det lär dock inte vara någonting jämfört med hur Skellefteå som klubb känner sig.

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera ryktet att Jan-Axel Alavaara skulle bli assisterande. Min spontana, högst personliga åsikt är att jag inte ser något positivt i detta. Det må gå bra för J20, men jag vill inte påstå att det är Alavaaras förtjänst och jag tycker mig se klara brister i matchcoachningen. Det är lite grann samma här, så länge spelarna gör sitt jobb så vinner Modo och allt är frid och fröjd, men de dagar då spelarna inte riktigt ”är där” så kan inte ledarstaben få in tillstymmelse till förändring under pågående match.

Jag kan vara helt fel ute, inget snack om saken. Jag kan mycket väl stå där om ett år och sjunga hyllningssånger till Anders Forsberg och Jan-Axel Alavaara. Men låt mig vara tveksam fram till jag blivit överbevisad.

 1. KrilleKrille01-30-2013

  Jag håller med, ser helst att Uffe fortsätter men annars är väl Anders ett bra kort.

 2. peppepeppe01-30-2013

  hur kan man tvivla på lückners kompetens? Han är strålande vart han än är.

 3. CoachenCoachen01-30-2013

  Vad gör Harald Lückner den här säsongen?

  Tycker Uffe gör och gjort det grymt bra i Modo. Han kanske inte är den optimala matchcoachen men han för respekt med sig, är seriös både i förberedelser och mot media etc.

  Är inte heller helt övertygad om att Anders Forsberg skulle vara någon frälsare. Vad jag läst om honom på forum verkar det som han liknar Uffe en hel del men med ett par andra medhjälpare som är vassare är Modos ditos.

  Men blir det Forsberg nästa säsong tror jag ändå det blir bra i slutändan. Blir säkert en längre samarbete då eftersom han kommer härifrån och garanterat med 100% fokus (som även Uffe har).

  Lite kluven. Man får se vad som händer. Trist om det inte blir någon av dem och istället någon Challe-typ (as if, men)…

 4. StefanStefan01-31-2013

  Faktiskt tycker jag du skriver en del bullshit. Att dissa Harald Luckner var rätt lågt. Det han gjorde med Modo 05/06 var riktigt bra. Tror vi hade ligans bästa försvarsspel med en rätt tunn trupp. När han tog jobbet hade vi sju spelare på kontrakt. Sen vann vi guld med en bra trupp men definitivt inte den bästa i serien. 07/08 hade vi ett ännu bättre lag men tyvärr valde man fel lag i kvarten och var lite mätta. Att dissa Forsberg när han tagit laget till två raka finaler är nästan ännu värre. Forsberg är uppenbarligen en bra tränare. Men om han skulle lyckas i Modo står ju förstås skrivet i stjärnorna.

 5. kesskess01-31-2013

  Självklart är du tveksam. Anders Forsberg är ett populärt val. Då måste det vara dåligt!

  Samtidigt satt du väl och sågade Uffe under hela förra säsongen.

 6. AdamAdam01-31-2013

  Anders är ett klockrent val. Han har ju bevisat att han inte räds att bänka spelare som inte tar i/ har dålig form. Detta är ju precis vad Modo behöver, Ulf gör ett bra jobb men hans matchning av vissa spelare är ibland helt obegripligt

 7. KalleKalle01-31-2013

  Fast man kan ju säga samma om Uffe, är ju inte direkt hans matchning som gör succe för Modo, är spelare som Markus och Peter lockat hit som gör det, kollar man på Uffe gör han många misstag, kolla på matchningen av sin egen son när han var här, han är dålig på att ta timeout när vem som helst kan se att det behövs, rätt ofta så kan en junior göra riktigt toppen match för att vara utbytt mot nån annan nästa match,

  är i stort sett samma kedja som Uffe kör match efter match så inte konstigt att spelare som Kyle, Skröder och såna som börjar se sliten ut när dom måste köra 30min per match.

 8. modomodo02-01-2013

  Anledningen att uffe ej blir kvar är om han väljer att inte förlänga, tror att han är peter och markus första val, men tror inte han saknar erbjudande från nhl. Om du nu inte tror att forsberg är rätt tränare för modo så skulle jag gärna vilja se förslag från dig på vilka tränare du anser skulle vara rätt för modo, Släng gärna med ett par bra motiveringar till dom valen.

Lämna en kommentar