Är Ahnelöv svaret?

Jonas Ahnelöv har haft det tufft sedan comebacken, är han på sikt lösningen på Modos försvarsproblem? Foto: Anders Henrikson, Creative Commons

Jonas Ahnelöv har haft det tufft i sina två inledande matcher sedan comebacken, är han på sikt lösningen på Modos försvarsproblem? Foto: Anders Henrikson, Creative Commons

Efter 20 spelade omgångar har serien nu hunnit sätta sig ordentligt och tabellen talar allt mer sanning gällande lagens faktiska styrkeförhållanden. Modo ligger för närvarande på elfte plats med endast Leksand bakom sig.

Modo har på de inledande omgångar:

  • släppt in flest mål i ligan (67 st).
  • tagit minst poäng av alla lag på hemmaplan (9 st).
  • tagit överlägset flest antal tvåminutersutvisningar (97 st).
  • haft ligans sämsta box play-statistik (75,68 %).

Samtidigt har man en spelfilosofi där man vill föra spelet, ha mycket puck och tvinga fram misstag hos motståndarna. Precis som många andra delar jag åsikten att detta börjar rimma illa med både tabelläge och ovanstående statistik.

Att Modo behöver tajta till defensiven råder inga tvivel om, frågan är om en Ahnelöv i form är hela lösningen på den problematiken. Han kommer att bli bättre för varje match och tillsammans med Nichlas Torp känns det som backbesättning innehåller två klara karaktärsspelare. Andra alternativ skulle kunna vara att göra en del taktiska förändringar i försvarsspelet, men där känner åtminstone jag mig tveksam till om Anders Forsberg kommer att gå oss supportrar till mötes.

Modo börjar ligga pyrt till i tabellen, agerar Svartvadet? Foto: Håkan Nordström/MODO Hockey

Modo börjar ligga pyrt till i tabellen, agerar Svartvadet? Foto: Håkan Nordström/MODO Hockey

Ytterligare potentiell förbättringsåtgärd skulle kunna stavas nyförvärv. Per Svartvadet har sannerligen inte haft någon som helst medgång med årets skörd av nya spelare. Travis Roche har visserligen visat prov på fina händer och spelförståelse men utgör än så länge inte tillräckligt ofta det offensiva hot i PP som i alla fall jag hade hoppats på. Kyle Flanagan har haft otur och hans skada ställer till otrevliga dominoeffekter i laguppställningen som gör att endast förstakedjan av toppkedjorna känns någorlunda harmoniserad. Som en konsekvens av detta tycker jag till exempel att Simon Önerud, som just nu spelar i tredjekedjan med Påhlsson och Nättinen, blivit allt mer osynlig i de senaste matcherna, vilket för oss in på nästa nyförvärv.

Joonas Nättinen känns för mig fortfarande som ett stort frågetecken. Förmodligen värvad för en offensiv roll i första hand, men har inte presterat därefter och befinner sig just nu i någon slags ingenmansland mellan power forward (flest antal tacklingar av forwards i laget, 26 st) och gud vet vad. Ynka fyra poäng för finländaren så här långt och överlägset sämst i laget i plusminusstatistiken (-12). Han sväljer dock en del tid i box play och har också flest antal blockade skott av forwards i laget (19 st, sex fler än Önerud). Någonstans känns det ändå som att hans tjänster kostar mer än de smakar just nu om man jämför med till exempel Niklas Nordgren som förmodligen lyfter lägre lön och i mångt och mycket gör samma typ av jobb.

Nu har väl Nättinen en begränsad påverkan på lagets defensiv totalt sett, men om Svartvadet tänkt sig ta in något nytt i truppen skulle frågan ”vad tillför han till laget?” inte ha ett självklart svar för mig kontra kostnad just nu när det kommer till Nättinens namn.

  1. MarkusMarkus11-16-2014

    Behöver den där Travis ens byta om fler ggr… Tycker Albin Carlsson är ljusår bättre!
    Amsen lär det skilja en hel del i lönekuvertet oxå!

Lämna en kommentar