Blogg: Ryssen marscherade vidare…

Så lämnade ryssen ett uppgivet Örnsköldsvik för att vidare marschera mot Skellefteå. Ja. Det är tunga rubriker att läsa att Kirill Kabanov lämnar Modo Hockey för Skellefteå AIK.

Många röster säger att Kabanov ändå inte var det Modo i första hand behöver – förståelig åsikt då Modo till skillnad från förr är väldigt försiktiga med ekonomin. För ett bra tag sedan gjorde man klart att man inte har fler än maximalt två platser kvar att fylla.

Så vad behöver Modo i första hand? En center och en offensiv back, helst högerskytt. Det var vi överens om redan i mars, eller hur? Då är det lite svårsmält är att man inte lyckats ta fördel av det tidiga slutspelsuttåget och hitta sina viktigaste pusselbitar. Men nu är det som det är. Istället för Kabanov är det en Niklas Sundström-typ vi i första hand behöver.

Jag är orolig att Modo inte kommer att hitta den där Sundström-centern ändå, inte ens en Sundström light, då jag inte ser några lämpliga alternativ. Jag trodde vi hade honom i hamn förra säsongen, men T.J. Hensick blev en av Modos största floppvärvningar genom tiderna. Det säger ju någonting om vilken marknad vi rör oss i.

Marknaden för just dessa spelartyper är som bekant ALLTID svåra. Av de få namn som finns tillgängliga är det inte många (någon alls?) som ens kan tänka sig att bo i en liten kuststad i Norrland – särskilt när laget inte har samma feta plånbok som konkurrenterna 25 mil norrut. För mig svider det hårt att Kirill Kabanov inte väljer Modo. Kabanov är som bekant ytter, men samtidigt en ytter som kunde spela bredvid defensivspecialisten och grovjobbaren Samuel Påhlsson och detta till trots bilda en av SHL:s giftigaste kedjor. Från den kedjan har båda artisterna lämnat, Kabanov och Nylander.

Många ser Samuel Påhlsson som en tredjecenter. Jag håller med – om han spelar i NHL. Påhlsson tål massvis med istid och gör sällan misstag, det måste en ekonomiskt trängd klubb som Modo utnyttja och det hade man kunnat göra med Kabanov.

Kabanov är irrationell, han bjuder upp till show varje match och bidrar med moves vi sällan skådar i SHL. Dessutom är han en publikfriare som vågar dra till med kaxiga målgester, något hövliga svenskar sällan drar till med – men som den svenska publiken älskar att se.

Därför kommer jag att sakna Kirill Kabanov i den röda tröjan.

 1. MattiasMattias07-30-2014

  Håller med, många säger att Påhlsson ska spela i 3e eller 4e kedjan vilket är rent skitsnack.

  Får bara Påhlsson vara center mellan 2 rätt spelare t.ex Kabanov och Nylander så blir det en RIKTIGT vass 1a eller 2a kedja. Eller mellan Ritola o Kempe som gjorde det grymt bra ett tag.

 2. CoachenCoachen07-30-2014

  Håller också med.

  Stor risk att Modo åker ur första året Svarten är GM. Man har tappat de få offensiva pjäser man hade och inte ersatt dom med någon spets överhuvudtaget trots löften. Man kommer dessutom tappa ännu mer publik då det inte finns någon stjärna som lockar.

  Lycka till säger jag bara, j-vligt trist att dö sotdöden och tappa platsen i SHL bara.

  • MarcusMarcus08-01-2014

   @Coachen: Inget lag kan falla ur ligan i år, så på den fronten är vi nog lugna. Detta är nog en stor anledning till att vi inte pungar upp lika mycket pengar i år heller – får vi chansen att verkligen budgetera och göra ytterligare ett år med plus i kassan så är det enbart positivt, då året därpå kommer bli desto viktigare.

Lämna en kommentar