Christer Siik: ”Vi vet att det kommer bli tufft.”

Modo Dam möter Leksand i SM-semifinal. Foto: Mikael Johansson

Modo Dam möter Leksand i SM-semifinal. Foto: Mikael Johansson

Modos val föll på Leksand inför SM-semifinalspelet. Ett lag som man besegrat tre gånger på fyra försök den här säsongen.
– Vi vet att det kommer att bli tufft, säger Leksands tränare Christer Siik inför semifinalen mot Modo.

Efter att ha gjort en lägeskoll med Modos assisterande tränare Mandus Lindström i förra veckan tog vi upp tråden med Leksands tränare, Christer Siik inför semifinalen.

Säsongen 2011/2012 missade Leksand slutspel, därefter blev det respass i kvartsfinalen mot Brynäs i fjol och nu står ni för första gången i en semifinal. Berätta lite om den resa laget har gjort de två senaste säsongerna.
– Jag kom in i laget förra året och vi började då bygga en grund på bredden för att få till en bra grupp som vi sedan kompletterade med en del nya spelare. Något jag tror är viktigt är att få kontinuitet i det man gör, därför är det viktigt att vi har fått behålla många spelare.

Ni har även en juniorverksamhet som bidrar till bredd och ökad konkurrens i laget?
– Ja, vi har både ett damjuniorlag och damhockeygym. Det är viktigt att ha två fulla trupper där du kan flytta spelare upp och ner lite beroende på hur det går. Du måste ha bredden för att kunna få toppen.

Ni hade drygt 1200 åskådare i Tegera Arena vid den första kvartsfinalen, en imponerande siffra. Hur är intresset för damhockeyn i Leksand och Dalarna?
– I den vanliga serielunken är det väl upp till 100 personer, men nu gjorde vi tillsammans med föreningen en grej inför kvartsfinalen. Det var riktigt kul att det kom så mycket folk. Jag tror vi hade kunnat nå 2000 personer om det hade varit en helgmatch. Föreningen ställde upp bra, vi körde till exempel A-lagsintrot inför matchen.

Nu blir det lite kort med tid till semifinalen men jag hoppas att det kan komma mycket folk även på torsdag.

Ni vinner kvartsfinalserien mot regerande mästarinnorna AIK med 2-0 i matcher där båda matcherna gick till straffavgörande efter 1-1 vid full tid.
Vad var nyckeln för er i den matchserien?

– Tålamod. Vi hade stort tålamod och jag tyckte vi blev starkare i varje match för varje minut som gick. Jag tycker vi var starkare än dem i sudden helt klart. Så, tålamod och att inte vika ner sig. Det blev 65 minuter i två tajta matcher. Hårt jobb gav oss framgång den här gången.

Ni förlorar skotten i den första kvartsfinalen med 52-24 och den andra med 42-27. Hur nöjd är du med försvarsspelet i de här två matcherna?
– Försvarsspelet är jag givetvis riktigt nöjd med. Första perioden hemma var vi inte riktigt med, det var flaggor och trummor på läktarna. Det var lite ovant. Men sedan blev det bättre och bättre för varje period.

Ni har fått riktigt bra målvaktsspel?
– Absolut, vår målvakt Julia Åberg har varit jätteduktig i kassen för oss. Hon tog bland annat en straff mitt i matchen senast. Hon har verkligen varit på g.

Nu väntar Modo i semifinalen där ni inleder på hemmaplan på torsdag. Ni har mötts fyra gånger i Riksserien den här säsongen där Modo vunnit tre av mötena och ni vunnit ett. Hur går tankarna inför den matchserien?
– Vi vet att det kommer bli tufft. Det blir alltid bra matcher mot Modo. Det är två spelande lag med mycket fart. Det kommer att bli tajta matcher där det lag som gör minst misstag kommer att vinna, så är känslan.

Under Riksserien låg ni sist i statistiken i box play medan Modo toppade den kategorin. Hur viktigt blir det att spela disciplinerat och hålla sig ifrån utvisningsbåset?
– Det blir naturligtvis jätteviktigt, ingen diskussion. Vi spelade ganska mycket box play i kvartsfinalerna mot AIK där vi släppte in ett av målen som de gjorde.

Några andra moment i spelet som ni måste fokusera extra mycket på?
– Nja, det viktigaste är att vi är med från start. Det kommer att bli full gas från första nedsläpp och är man inte med då så kommer motståndarna få fördel.

Cecila Östberg var er poängstarkaste spelare under Riksserien med 34 poäng på 24 matcher. Hon klev dessutom fram under kvartsfinalera där det blev en assist och två straffmål. Vad betyder hon för ert offensiva spel?
– Hon betyder jättemycket med sitt målsinne. Får hon läge brukar det kunna bli farligt. Sedan har vi också Iveta Koka som gjort en hel del poäng för oss.

Några spelare i Modo ni måste hålla ett extra öga på?
– Ja, de har ju en hyfsad målvakt de också (skratt). Sedan har de förstakedjan med Erika Grahm, Emma Nordin och Tina Enström som vi måste se upp extra med. Det gäller att försöka ge dem så lite ytor som möjligt.

Hur slutar matchserien?
– Jag tror att de kan gå till tre matcher och att vi går segrande ur striden.

Så här spelas SM-semifinalerna:
6/3 Leksand – Modo, Tegera Arena, kl. 19:00
8/3 Modo – Leksand, Fjällräven Center, kl. 12:30
(9/3 Modo – Leksand, Fjällräven Center, kl. 12:30)

Lämna en kommentar