Det handlar om Modos överlevnad

Det här handlar inte om att Modo förlorar mot Skellefteå, det är inte det som är problemet. Det här inlägget kunde, och borde nog, ha skrivits för 5-10 omgångar sedan. Det här inlägget handlar om vad de flesta, förutom Modo sjäva ser, eller inte ser, på isen. Det här handlar om Modos överlevnad.

Modos försvar är som yra höns. Foto: Jonas Forsberg, www.jfp.se / PIC-AGENCY

Modos försvar är som yra höns.
Foto: Jonas Forsberg, www.jfp.se / PIC-AGENCY

Modo säger själva att man spelar för naivt och att man ska åtgärda detta. Tyvärr är det ingenting som syns. Modo har en förmåga att bli förvirrade så fort man hamnar i egen zon, man har ingen riktig kontroll över vem som skall stöta, när man skall stöta och det ser faktiskt ut som att man inte ens vet hur man skall stöta.

Det spelar egentligen ingen roll vilka Modoiter som är på isen, det spelar egentligen ingen roll vilka motståndarna är, det spelar egentligen ingen roll hur motståndarna spelar. Modo måste lösa det här, Modo måste lösa det här omedelbart. Det här handlar om Modos överlevnad.

Det märkliga är att Modo spelar exakt lika naivt i BP. Man stressar vid fel tillfällen, man överbelastar alldeles för hårt och man tappar hela tiden spelaren som står mitt i boxen. Det här med att man överbelastar syns ganska tydligt på att motståndarna blir fri vid bortre stolpen i tid och otid. Skellefteå gjorde två mål på det sättet mot Modo och man hade säkert 10 liknande tillfällen under matchen där det inte blev mål. Spelet i BP måste Modo lösa, Modo måste lösa det omedelbart. Det här handlar om Modos överlevnad.

När Modos andra specialteam är ute på isen så händer det inte speciellt mycket. Modo har ingen spelidé, man har ingen tanke på hur man ska ”bära” pucken in i anfallszon och ställa upp och när man väl kommer till ett uppställt läge saknas det spelare som har tillräckligt med självförtroende för att ta ett vettigt avslut. Visst, vi har tre stycken givna spelare på plats i JVM men ska vi vara ärliga så har inte heller de lyckats speciellt bra med att få fart på Modos PP.

Tobias Enström, den senaste backen som kunde ta pucken i sidled och sedan skjuta. Foto: Bridget Samuels, Creative Commons

Tobias Enström, den senaste backen som kunde ta pucken i sidled och sedan skjuta.
Foto: Bridget Samuels, Creative Commons

Om allting annat misslyckas så är det aldrig fel att komma till skott. Skottlägena behöver inte vara de bästa, heller. Problemet är dock att Modos backar, alla backar sedan Tobias Enström banne mig, inte klarar av att ta emot pucken och ta den i sidled i en och samma sekvens. Det gör att backarnas skottlägen hela tiden blir blockerade av motståndarnas forwards och det skottläge som fanns försvinner ut i tomma intet. Upp med pucken till en back som tar pucken i sidled och sedan knäpper iväg ett skott på mål samtidigt som forwards går hårt på mål. When everything fails, crash the net. Spelet i PP måste Modo lösa, Modo måste lösa det omedelbart. Det här handlar om Modos överlevnad.

Men det handlar om mer än hockeyn på isen. Det handlar lika mycket om hur Modo agerar ut mot supportrarna, de kunder som klubben behöver få till arenan match efter match. I dagsläget är det helt otroligt att Modo har 5507 åskådare i snitt på sina hemmamatcher, trots att man är SHL:s överlägset sämsta lag på hemmaplan med enbart 18 poäng på 17 hemmamatcher.

Modo behöver inse vilken prekär situation klubben är i, att det nu mest troligt handlar om kval och att en förlust där skulle innebära att Modo mest troligt går i konkurs. Modo måste agera utifrån den situation man är i, Modo måste kommunicera med sina supportrar utifrån den situation man är i. Att hela tiden prata om att man gör bra matcher, att draken lyfter i motvind och att man försöker få det att framstå som att man bara är i en tillfällig svacka och att det självklart kommer bli slutspel gör bara supportrarna förbannade. Det kokar bland supporterleden, det kokar av förakt för den ”huvudet i sanden”-attityd som klubben har mot sina supportrar.

Spelare och ledare måste också inse fakta. Det gäller att hela tiden göra sitt absolut yttersta, att hela tiden visa att man vill göra sitt absoluta bästa. Det handlar om att hela tiden ha ett högt huvud och en inställning där man ska vinna varje situation, varje närkamp, varje tekning, varje skär. Ledarna måste hela tiden visa att man vill vinna, det är inte längre okej att stå tyst i båset, det gäller att hela tiden ligga på spelarna, det gäller att hela tiden se vad som händer i matchen och justera därefter. Det här måste Modo lösa, Modo måste lösa det omedelbart. Det här handlar om Modos överlevnad.

Jag säger det igen. Allt det här måste Modo lösa, Modo måste lösa det omedelbart. Det här handlar om Modos överlevnad.

 1. Nisse OlssonNisse Olsson01-03-2015

  Bra skrivet Per !
  Du har nog lyft fram det som många supportrar känner .

  Hoppas att ledningen får ta del av detta också !

 2. KalleKalle01-03-2015

  Intressant och tänkvärd artikel! Tyvärr är det alldeles för sent
  att göra något åt Modos situation. Nästa säsong blir Modo ett bottenlag i allsvenskan och det finns absolut ingenting som kan förhindra det allra minst svartvadet som lever i sin egen värld. Bara att förbereda sig på att möta asplöven och Timrå i en strid på kniven nästa säsong

  • StefanStefan01-03-2015

   Så negativt som du skriver så tycker jag faktiskt du ska låta bli och skriva överhuvudtaget. Kan de inte ens få spela färdigt säsongen innan man börja diskutera vad som sker nästa säsong?

 3. StefanStefan01-03-2015

  Håller med om det mesta. Läget är prekärt. Men jag upplever inte att Modo är naiva i försvarsspelet. Snarare försiktiga. Vi måste bli tuffare. Tycker inte vi går bort oss så ofta. Men vi är svaga och tunna. Men som sagt ändå en bra text.

 4. Lars ErikssonLars Eriksson01-03-2015

  Bra skrivet men vi glömmer ofta flera saker och en sak är styrelsen i Modo som verkar totalt handlingsförlamadade eftersom de fortsätter att köra MODo i botten. Dom har i flera år misslyckats att skapa en ekonomisk grund att bedriva elithockey och andremålvakten som nu är vår ordförande är fullständigt clueless. Att vi dessutom hat en sportchef som säger att laget spelar naivt i media är ett skämt. Förvånad att Anders Forsberg som är en mycket bra tränar vill fortsätta jobba med dessa amatörer. Lägg till ombygger av arenan under pågående säsong adderar bara till vilket skämt denna förening blivit. Per fortsätt med dina goda inlägg!!

 5. AdamAdam01-04-2015

  Vi är väldigt många som vill att laget skall matchas efter inställning och arbetsinsats istället för efter lönechecken som är dagens modell Modo. Det håller inte att spelare glider runt på en skena när laget behöver spelare som ger 110% i alla situationer i allt de gör. Arbetsinsatsen är det enda du som en enskild spelare kan påverka, din egen alltså. Ansvarig tränare ansvarar över att de spelare som ger allt de har skall spela. Så ser det inte ut idag, det måste bli förändring på detta.

  Föreningen i våra hjärtan blöder, vi är så många som önskar dem välgång, tyvärr så är det för mycket alibiåkning och förlite offrade tänder.

  • john:)john:)01-04-2015

   I bland räcker det inte med bara ambition ! (juniorer) utan ledarna måste varva upp de som har erfarenheten och (hittills) ”maskerat” kompetensen # 10,# 17,# 23, # 27, # 41, # 77 Tycker att # 26 lyft sedan han ”gett” # 5 kaptens rollen men även han har mycket mer att bevisa. Vi kommer att lyfta nu pga att vi har så otroligt duktiga målvakter, nu börjar vi klättringen med att trycka dit Brynäs IF till att börja med, många poäng kvar att spela om……………..

 6. Christer EChrister E01-04-2015

  Att sköta en träning med övningar och tro att det blir matchlikt?(tävla krigael som i NHL – get Dirty! ? näe just det är problemet, AF skulle aldrig använda tjuvknep…tänker 87)
  Öka träningsdosen med ett pass till per dag tills de orkar tänka i 60 min!
  .
  AF, Hinken och J-A A har på drygt 30 omgångar och inga riktiga träningsmatcher INTE lyckats skapa en struktur i ”spelet med puck” och det är för att ingen av dessa 3 har själv varit direkt lysande med en puck och klubba rent kreativt… (erfarenhet saknas).
  .
  13 skulle aldrig fått förnyat, 77 skulle aldrig plockats, Ritola och Dick hade varit stjärnor under Bäckman osv…
  .
  Nu har vi det lag vi har och på papperet så med jvm-killarna och Djuse mfl så är DIF, Brynäs och Leksand sämre och bara Brynäs har sämre Matchcoach…
  .
  Om nån i båset är tänkt att flytta på så ska alla 3 bort !
  Då lägger jag min röst på en till istället fram till kval el Play In!

 7. Torbjörn SjödinTorbjörn Sjödin01-04-2015

  Planering och framförhållning är inget som verkar existera i Modo. Man har vetat om att tre juniorer försvinner under JVM Ändå värvar man inte för att täcka upp det bortfallet – man värvar en ”spelare” som är borta under den tiden. När JVM -spelarna kommer hem har man värvat Smolenak och Flanagan är tillbaka. Det Donald har visat upp gör inte att han har en chans att slå sig in i laget. Modos problem är deras backar. Travis Roche är rena katastrofen. Antingen dumpar de pucken när ingen Modospelare har möjlighet att nå den före försvararna eller så håller de i pucken så Modo får möta samlat försvar. Man kan prata om slarv och dålig arbetsinsats, men sanningen är den att få Modospelare håller hög klass. I laget finns en spetsspelare och det är Nylander. Inte ens Anelöf är en spetsspelare. Hur länge ska Skröder få finnas med på planen. För närvarande märks han bara i laguppställningen.

 8. PeterPeter01-04-2015

  Klockrent, bra analys.

  Tycker det eg är Svartvadet som agerar helt fel. omogen uppgiften, taskig attityd. Han bör avgå.

  Bra Per!

Lämna en kommentar