En marknadsförares mardröm

Olofsson en av tre uttagna till JVM. Foto: Elin Granebrandt

Olofsson en av tre uttagna till JVM.
Foto: Elin Granebrandt

Under dagen har JVM-truppen presenterats och Modo fick med tre spelare i truppen. Förutom de två givna i Adrian Kempe och William Nylander så blev även säsongens stjärnskott i Modo, Victor Olofsson, uttagen i truppen. Att just Nylander och Kempe var självskrivna kommer inte som någon överraskning för någon, förutom då möjligtvis nån enstaka journalist på Aftonbladet.

Men det som den här krönikan ska handla om är hur jag får en känsla av uppgivenhet och frustration hos Anders Forsberg, något som verkar ta sig uttryck i samma tjuriga beteende som det vi såg förra säsongen när han envisades med att skriva upp felaktiga laguppställningar. På frågan om eventuella ersättare för de tre juniorlandslagsmännen så svarar Forsberg:

Den möjligheten finns inte, vi får se till att bara spela av matcherna.

Nu vet man i och för sig inte säkert om han blivit korrekt citerad, men Forsberg har sagt liknande saker tidigare under säsongen och det får mig att tro att det inte är något uttalande som en klick-hungrig journalist spetsat till för att få större spridning.

När jag läser det här uttalandet så slås jag av det, för den egna klubben, marknadsföringsmässigt katastrofala ordvalet ”spela av matcherna”. Det låter som att man gett upp redan på förhand och att man inte själva tror att man tar mer än nån enstaka poäng under det att JVM pågår.

Samtidigt så är det inte speciellt synkade uttalanden från Anders Forsberg och Per Svartvadet. Svarten pratar om att ”något kommer hända” medan Forsberg konstant har talat om att det inte finns pengar för några nyförvärv.

Foto: Calle Eklund, Wikimedia Commons

Foto: Calle Eklund, Wikimedia Commons

Oavsett vem som har rätt och oavsett om Forsbergs uttalanden är någon form av tjurighet i hopp om att något ska hända, så säljer det inte in klubben och det måste irritera Charlotte Gustavsson oerhört. Här jobbar klubben aktivt med att få mer publik på matcherna och man försöker sälja in det faktumet att klubben är väg att lösa alla de problem som finns off-ice och sedan kommer då den här typen av uttalanden från huvudtränaren i klubben.

Ska Modo lyckas få ordning på klubben så måste alla dra åt samma håll, det fungerar inte med interna stridigheter och det fungerar definitivt inte med att de interna stridigheterna på något sätt tar sig uttryck i media. Jobbar man för klubbens bästa måste man jobba proffsigare än det vi just sett bevis på.

Anders Forsberg ska naturligtvis hänvisa till sportchef Svartvadet när han får frågan om eventuella förstärkningar, alternativt att han ska säga något i samma stil med det Svartvadet sagt bara något dygn tidigare. Anders Forsberg ska definitivt inte använda media för att sätta press på Svartvadet eller för att uttrycka sitt missnöje med den spelartrupp han har att förfoga över.

Det bubblade bland fansen, många hade åsikter och många ifrågasatte Anders Forsberg och till viss del även Per Svartvadet innan idag. Anders Forsberg valde inte att göra livet enklare för sig eller klubben, med sina uttalanden till media idag.

 1. StefanStefan12-09-2014

  Håller med att det blir onödigt otydligt. Dock tror jag Anders vill fokusera på den trupp han har samt att han inte ser att Modo kan värva specifikt för att ersätta jvm-spelarna. Det Svarten hela tiden pratat om under hösten är att truppen kommer förändras. Det tror jag Anders är fullt medveten om. Modos inkomster är lägre än beräknat vilket begränsar möjligheter till dyra värvningar. Svarten tvingas att vänta för att kunna fynda. En svår kombination.

 2. CoachenCoachen12-09-2014

  Förstår fortfarande inte hur man kan sakna pengar.

  Man säger att man har samma budget för årets trupp som förra året

  MEN

  Inte en chans att årets spelare kostar ens i närheten. Man har tappat många tunga poster och fyllt på med skadebenägna spelare med ”potential” och som aldrig gjort några poäng att prata om tidigare i karriären = billiga (om man inte värvar otroligt ointelligent).

  Förstår inte hur det kan saknas pengar då det borde finnas överflöd över från spelarbudgeten.

  Dåligt marknadsföringstrick.

  • StefanStefan12-09-2014

   Kan finnas några orsaker. Modo bara måste göra vinst för att bygga upp ett kapital. Det går inte att göra fler förluster. Nästa säsong får man 7 miljoner mindre när ligan får fler lag. Kanhända man anpassat sig redan inför det för att inte måsta chocksänka spelarbudgeten nästa år. Jag har förstått att intäkterna hittills är flertalet miljoner lägre än budgeterat.

 3. DoggeDogge12-09-2014

  Lite pengar finns nog. Det är nog spelare av klass som inte finns för dom pengarna.
  Bara avakta vilka spelare som får spaken eller ingen speltid i sin klubb som Modo kommer kunna köpa.

 4. pewanpewan12-09-2014

  Finns det någon som har lyckats bromsa sig upp för en backe? Svagt lag=låga publik siffror. Den ekvationen borde även våran VD förstå . Skulle vara väldigt intressant att veta hur mycket alla ombyggnationer kostar på en redan super fin arena. Känns som att Charlotte satsar på fel saker.

  • StefanStefan12-09-2014

   Nu är det ju så att det inte är Charlotte som beslutar var Modo ska satsa sina pengar. Det är ju styrelsen. Styrelsen sätter budget och det är bara för tjänstemännen att följa. Sen är det lätt att säga att man ska värva och så kommer publiken. Ett räkneexempel. Om du ska dra in 1 miljon extra i publikintäkter på en värvning krävs 400 fler per match på läktaren resten av säsongen. Inte många värvningar som ger det och pratar vi bara 1 miljon.

 5. RJPRJP12-09-2014

  Min uppfattning är att AF prata om att vi inte har de pengarna som krävs för att värva en Salmela, vilket är en sak än att inte har några pengar alls. Tror han sa det i ett avsnitt av hockeypuls

Lämna en kommentar