En skottkompott

Med reservation för att detta inlägg kommer att bli spretigt tänkte jag gå igenom lite Modorelaterad statistik jag roat mig med att sammanställa de senaste dagarna.

Om vi börjar med Modos senaste matcher under Perra Johnssons ledning kan det konstateras att tredjeperioderna inte varit Modos starkaste gren här på slutet.

Omgång 39: Leksand – Modo 4-3
En tillställning där Modo fick jaga direkt från nedsläpp och under större delen av matchen.
39 Leksand4-3

Omgång 38: Modo – Färjestad 1-2
Här har Modo i ledning hållit jämna steg med Färjestad fram till den tredje perioden där gästerna tydligt tar kommandot och också får utdelning.
38Färjestad1-2

Omgång 37: Luleå – Modo 2-1
Inte olikt scenariot mot Färjestad. Modo gör en bra inledning av matchen men blir poänglösa på bortaplan efter en svag tredjeperiod.
37Luleå1-2

Omgång 36: Växjö – Modo 3-2
Modos bästa bortamatch på mycket länge där man har kommandot efter två perioder men finner sig i underläge och ny uddamålsförlust.
36Växjö3-2

Omgång 35: Modo – Brynäs 2-3 OT
Perra Johnssons första match vid rodret och en riktig sur förlust för Modo som tappar ledningen två gånger och blir uppätna mot slutet av matchen.
35Brynäs2-2

Sammanfattningsvis fem uddamålsförluster med en enda inspelad poäng. Nu ger skottförsöksgraferna ovan enbart en fingervisning om hur matcherna tett sig, men någonstans känns det ändå hoppfullt att man inte blivit utspelade som faktumet var flera gånger tidigare på säsongen. Den hyperviktiga Leksandsmatchen senast var dock ett steg tillbaka.

Tittar vi sett över hela säsongen har det sett ut så här på hemma- respektive bortaplan. Det röda strecket visar Fenwick% = 50 %, den nivå där bägge lag i en match har lika många oblockerade skottförsök.
Hemma
Chart

Borta
Chart

Tittar man på hur skottfördelningen (som indikation på puckinnehav) ser ut i SHL generellt tycker jag detta diagram ger en bra överblick över säsongen så här långt.
Chart
Ovan finns Corsi (skottförsök; blockerade, på mål och utanför) representerade för samtliga lag (hemma och borta (@)) i ligan. Att ligga till vänster om den lila grafen innebär att man som lag har registrerat fler skottförsök än sina motståndare i matcherna. Ligger man däremot till höger om det lila strecket gäller det omvända, d v s man tar färre avslut än sina motståndare.

Som synes är denna statistik inte smickrande för Modo som ligger ganska precis på 40 %-strecket på bortaplan. Det betyder förenklat att Modos motståndare tar 60 % av avsluten i matcherna när de möter Modo på hemmaplan. Tittar vi på andra änden av spektrumet finner vi Frölunda, Skellefteå och Växjö i topp. Noterbart där är att Växjö som enda lag i ligan har en högre skottfördelningsprocent på bortaplan än på hemmais. Man är också det lag som har den minsta differensen i skottfördelningsprocent på borta- respektive hemmaplan. Skellefteå har den största.

Slutligen har jag tittat lite på hur det ser ut med utvisningsfördelning i förhållande till istid och producerade poäng med 39 spelade omgångar. Där kan det konstateras att Simon Önerud ligger imponerande bra till.
Chart

Lämna en kommentar