For Whom the Bell Tolls

Per-Erik Johnsson, Modos nya huvudtränare. Foto: Wikimedia Commons

Per-Erik Johnsson, Modos nya huvudtränare.
Foto: Wikimedia Commons

Per-Erik ”Perra” Johnsson. Min första reaktion beskrivs nog bäst av bokstavskombinationen WTF (What the F*ck). Sitter nu och försöker smälta känslorna, ta in vad det här handlar om och hur det ska hjälpa Modo. För det är ju exakt det som det här går ut på, Perra är anställd för att ta Modo från 12:e plats och kval till 10:e plats och Play In, alternativt att lotsa Modo genom den ”där bäst av sju” som kvalet innebär.

Att det behövdes göra något är helt klart, det har inte fungerat speciellt bra på hela säsongen och framför allt sista månaderna har det varit en total katastrof med skrala resultat och bedrövligt spel. Anders Forsberg har inte lyckats förändra Modo så att spelarna spelar den hockey som han vill spela och han har själv inte lyckats förändra sin stil så det passar med den spelartrupp han har.

Kollisionen mellan önskat spelsätt och befintlig kompetens kan bli förödande.

Så där skrev jag i mitt inlägg inför säsongen och det blev otäckt sant. Det kändes redan då som att Modo inte hade det spelarmaterial som behövdes för att man skulle kunna spela den hockey som Anders Forsberg förespråkar, naturligtvis är det ingenting som Forsberg ska lastas för. Det ansvaret faller istället på Per Svartvadet och naturligtvis även på de som gett Svartvadet den ekonomiska riktlinje som satts.

Men Anders Forsberg har inte förändrat spelsätt och anpassat sig efter förutsättningarna och han har inte lyckats få spelarna att tillsammans ta ut det yttersta och det är hans ansvar. Man kan så klart ställa sig frågan vem som bär det största hundhuvudet och det kanske vore den bästa vägen för framtiden, men samtidigt så är Modo i ett utsatt läge och måste agera omedelbart. Det är enklare, och billigare, att byta ledare än att förändra spelartruppen.

Så till slut blev det ohållbart. Någonting behövde göras och den snabba, enkla och i sammanhanget billiga lösningen blev att byta tränare. Den tränaren som det till slut blev heter Perra Johnsson (var noga med att inte kalla honom Johansson) och det var definitivt inget namn jag varken väntade mig eller hoppades på.

Jag hade hoppats på en defensiv specialist, en som kunde få ordning på Modos spel i egen zon och som kunde bygga därifrån. Jag hade hoppats på Jonas Rönnqvist, men nu blev det Perra Johnsson. Man kan ha många åsikter om Perra, man kan definitivt tänka att det känns som en märklig lösning för att få ordning på de problem som klubben har. Samtidigt handlar det om den kemi som han kan skapa med spelarna och vad han kan få ut av dem.

Jag skrev igår att det handlar om Modos överlevnad, att så mycket måste förändras för att Modo ska finnas kvar efter denna säsong. Allt det här ligger nu till stora delar i Perra Johnssons händer. Han måste få ordning på Modos virriga försvar, han måste få ordning på Modos bedrövliga BP, han måste få ordning på Modos ännu sämre PP och han måste få ordning på Modos offensiv. Perra Johnsson sitter med Modos överlevnad i sina händer. Jag avundas honom inte.

*****

Vad som stör mig mest i den här affären är dock att Jan-Axel Alavaara och Henrik Gradin blir kvar som assisterande tränare. Jag anser att man är ansvariga tillsammans, att alla tre är lika skyldiga till var Modo är för tillfället. Jag tycker det är en självklarhet att de också borde få lämna sina poster, om så bara för att bli nedflyttade till juniororganisationen. Deras ersättare kunde mycket väl ha gått den andra vägen, eller att man tar in en eller två röster utifrån. Kanske kombinationen att plocka upp Höken från J20 och ta in en röst utifrån?

*****

Om två dagar spelar Modo mot Brynäs. Det är en perfekt match för Perra att börja med, Brynäs är nämligen minst lika dåliga och skrynkligt till som Modo är. En vinst där och den positiva effekten kan bli enorm, både bland spelare och fans. Gudarna ska veta att det behövs, för klockan klämtar för Modo.

 1. Christer EChrister E01-04-2015

  Kan bara hålla med…
  .
  Svårt att få grepp om vad som händer när PJ säger att han inte vill spela ”Hinken favoriter” i PP och när han vill bänka J-A A’s fågelholkar i försvarszon ?!?!
  En för alla, alla för en gäller ej MoDo’s assisterande…

 2. jan wejan we01-04-2015

  Med tanke på att Forsberg är en överlägset bättre tränare än Perra Johansson borde det ha varit bättre att byta ut Gradin och Alavaara för att väcka laget. Speciellt Alavaara borde ha försvunnit med tanke på det virriga försvaret samt de extra utvisningar Alavaras utbrott har förorsakat.

  Märkligt dessutom att vår nordamerikanska ”slagskämpe”, som skulle varit tillbaka till den 26 dec, kommer först i mitten av januari, trots att alla sa att han var så viktig i båset.

  • Per LundgrenPer Lundgren01-04-2015

   Brashear skulle aldrig vara tillbaka till den 26:e december. När han åkte var det bestämt att han skulle komma tillbaka i mitten av januari.

   • jan wejan we01-05-2015

    Brashear skulle visst ha varit på plats åtminstone från årsskiftet enligt en Expressenintervju 12 dec:
    – Han åker på söndag, sen kommer han någon gång i mellandagarna, säger Anders Forsberg.

    Hur många matcher kommer han att missa?

    – Jag vågar inte svara på det nu, jag vet inte exakt hur allt är bokat men det blir en eller kanske två tror jag, säger Forsberg.

    http://www.expressen.se/sport/hockey/shl/sa-ska-brashear-hitta-formen-under-julen/ NHL-veteranen har fått ledigt och kommer åka hem till Quebec och fira jul med sin familj.

    • Per LundgrenPer Lundgren01-05-2015

     Det där är en tidningsanka, när han åkte var det bestämt mitten av januari. Tro mig, jag har väldigt, väldigt bra källor på detta.

     • jan wejan we01-05-2015

      OK, men varför ska han vara borta så länge, ca EN månad?

 3. StefanStefan01-04-2015

  Du skriver mycket bra saker men när du påstår att AF inte ändrat spelsätt så måste jag bara protestera. Klart han har gjort. Några matcher efter novemberuppehållet gjordes tydliga förändringar i spelsätt/spelsystem. Blev det bättre? Tyvärr inte. Man kan och ska kritisera ett lag som spelar dåligt men man ska också vara rättvis i kritiken.

  • Per LundgrenPer Lundgren01-04-2015

   Jag tycker inte han ändrat spelsättet, det handlar om mindre justeringar men i det stora hela så är det fortfarande samma naiva försvarsspel och samma överarbetande stress i anfallszonen. Ska man ändra måste man ändra rejält, ta tag i det hela och driva det hårt. Det har Anders Forsberg inte lyckats med.

   • StefanStefan01-04-2015

    Jag håller inte med. Under en period spelade vi väldigt försiktigt i egen zon och släppte 50 skott i varje match men från lägen utanför slottet. Man stötte knappt på backarna på blå linjen och hade en blygsam forechecking för att inte gå bort sig. Nu på slutet har man spelat lite mer aggressivt igen. Det är inte rättvist att skriva att AF inte gjort förändringar. För det har han gjort.

Lämna en kommentar