Grahm och Berglind matchhjältar

Kaptenen klev fram när det som bäst behövdes. Foto: Adam Göransson

Kaptenen klev fram när det som bäst behövdes.
Foto: Adam Göransson

Det blev precis så tätt och jämnt i den första semifinalen som det varit i de tidigare mötena mellan Modo och AIK under säsongen. Matchen gick till övertid och straffar och väl där klev kapten Erika Grahm fram och avgjorde matchen med sin straff.

Det var en riktigt välspelad match mellan två lag som tidigare under säsongen tagit sex poäng vardera i de fyra inbördes möten som man spelat i Riksseriens grundserie. Det var två bra lag som spelade med ett högt tempo och som tog ut varandra effektivt, genom hela matchen. Modo ägde den andra perioden, AIK den tredje. Modo var sedan något bättre i övertidsperioden och man kan inte påstå att det var orättvist att Modo gick segrande ur matchen.

Grahm och Nordin målskyttar
Det var också Modo som tog ledningen i matchen, tidigt i andra perioden. Emma Nordin, för övrigt en av Modos bästa utespelare genom hela matchen, klev in efter vänsterkanten och tryckte iväg ett hårt skott mot AIK-målet. Skottet var välplacerat och skymt, men det är inte utan att Minatsu Murase i AIK vill ha tillbaka det skottet, hon borde i ärlighetens namn inte släppt in det målet.

Sarah Berglind var matchens Modoit. Foto: Adam Göransson

Sarah Berglind var matchens Modoit.
Foto: Adam Göransson

Det handlade mycket om kedjan med Grahm, Nordin och Olivia Carlsson för Modos del och när de är inne på isen är det ofta som Modo förlägger spelet till offensiv zon. Grahm och Nordin fick mycket speltid tillsammans i fyra mot fyra under förlängningen och de etablerade ofta tryck i AIK:s zon, dock utan att få utdelning.

Straffar avgjorde
Modo ägde som sagt andra perioden och AIK:s tränare Stefan af Bjur sa till LiveArena i pausen att han var glad att de fortfarande var kvar i matchen och att han skulle försöka få sitt lag att ta ett djupt andetag och slappna av. Hans ord gav effekt, för AIK var bättre i tredje perioden och kvitterad rättvist till 1-1 i en tilltrasslad situation framför annars magiskt duktige Sarah Berglind i Modokassen.

Just Berglind räddade Modo i slutet av tredje perioden och hade inte ett enda misstag under hela matchen. Vi minns framför allt hennes trippelräddning i första perioden, där hon räddade friläge och de båda returerna som AIK fick chans att slå på innan Modos backar kom till undsättning.

Väl i straffläggningen så var det firma Grahm och Berglind som klev fram för Modo och avgjorde matchen. Berglind räddade alla tre straffar samtidigt som Erika Grahm i den tredje straffomgången visade vägen genom att sätta sin straff på ett mycket elegant sätt bakom Murase. Så gör de stora kaptenerna, de som leder sina lag till framgångar.

Nu väntar semifinal två i Stockholm på lördag och en eventuell tredje semifinal på söndag. Frågan är om Modo kan ta en av matcherna och därmed ta sig till final. I en eventuell final väntar vinnaren av den andra semifinalserien, en serie där Leksand tog ett litet grepp mot storfavoriterna Linköping då man vann med 5-4 efter förlängning.

Lämna en kommentar