Hamrin: ”Modos chanser är jättestora”

I kväll inleds Slutspelsserien. Foto: Nathalie Andersson

I kväll inleds Slutspelsserien. Foto: Nathalie Andersson

I kväll inleds Slutspelsserien som kommer att teka fram Modos motstånd i kommande kval.
– Modos chanser är jättestora. Så länge de slipper Malmö förlorar de max två matcher, bedömer Jimmy Hamrin, Timråbloggare vid Sundsvalls Tidning.

Efter att ha slutat sist i SHL går Modo nu ett osäkert kval till mötes där motståndet än så länge inte är känt. Klart är att det blir något av de lag som placerat sig på platserna 3-8 i HockeyAllsvenskan och därmed kvalificerat sig för Slutspelsserien. Således kommer det att handla om något av följande lag:

  • Malmö
  • Rögle
  • Karlskoga
  • Björklöven
  • Mora
  • Vita Hästen

I Slutspelsserien, där alla deltagande lag möts en gång vardera, har de tre högst placerade lagen efter Hockeyallsvenskans grundserie fått med sig 3 (Malmö), 2 (Rögle) respektive 1 poäng (Karlskoga).
Vinnaren av Slutspelsserien gör upp med förloraren från den HockeyAllsvenska Finalen om en plats till SHL.
Tvåan från Slutspelsserien kommer att utgöra Modos motstånd i kvalet medan trean från Slutspelsserien får ta sig an Leksand.

Jimmy Hamrin, hockeybloggare på Sundsvalls Tidning som följt Timrås resa från högsta serien ner till HockeyAllsvenskan och har god insyn i de allsvenska lagen, ser du några likheter med det Modo som nu går till kval jämfört med det Timrå som halkade ur högsta serien 2012-13?
– Ja, Modo som förening har en liknande negativ kurva plus att man har många spelare i laget och även ledare som upplevt tuffa tider i Timrå. Däremot påminner strukturen på Modos lag mer om det Timrålag som klarade kvalet 11/12. Det vill säga ett lag med offensivt begåvade spelare men med bristande defensiv.

Vad ser du som Modos största akilleshäl inför kvalet?
– Defensiven kan ställa till det, men det främsta är nog de egna nerverna och pressen utifrån. Jag minns hur tufft vissa Modospelarna såg ut att ha det i Kvalserien 2011. En dålig start kan stjäla mycket energi.

Modos motstånd beror på utgången i Slutspelsserien där Modo kommer få möta det andraplacerade laget. Hur tror du Slutspelsserien slutar?
– Det är ett råttbo som är svårt att tippa, speciellt då de bara möter varandra en gång. Jag tippar ändå att Malmö håller och vinner den. Rögle blir tvåa och får möta Modo. Leksand åker däremot på en skräll i form av att ställas mot Björklöven.

Om du skulle spekulera fritt angående Modos chanser att överleva kvalet. Vilket motstånd vore att föredra?
– Modos chanser är jättestora. Så länge de slipper Malmö förlorar de max två matcher. Bäst chans skulle de ha mot Vita Hästen som visserligen kan spelvända snabbt men deras defensiv är ändå för svag för att hålla emot Modo. Får Modo möta Malmö tror jag dock att det blir en tuff match. Då vill det till att de offensiva stjärnorna levererar.

Tror du det är till fördel/nackdel för SHL-lagen att man möter samma lag i serie om bäst av sju matcher istället för det seriespel med sex lag som anammats tidigare i Kvalserien?
– Det är en fördel för SHL-lagen. Kvalserien är mer chansartad och innehåller matcher där lag inte har något att spela för. Utifrån att SHL-lagen har möjlighet till betydligt större budget kommer de alltid gynnas av rent sportsligt rättvisa förhållanden.

Modo får nu tillgång till Timrå-centern Emil Pettersson som du följt på nära håll under säsongen, vad kan Modosupportrarna förvänta sig av honom?
– Mycket, tror jag. Det beror visserligen lite på vilken roll han får men jag är övertygad om att han kommer göra sig synlig i spelet när han får chansen. Han är tillräckligt spelsmart för att spela i högre tempo. Tror att han med tiden kan bli en mycket bra SHL-spelare.

Duon Victor Olofsson och Albin Carlson har varit utlånade till Timrå under den avslutande delen av HockeyAllsvenskan, hur har de skött sig tycker du?
– Varken varken eller eller. Victor har visat en del skills offensivt men fick inte igång sin kanon. Albin har varit lite upp och ner. Det är svårt att komma in som spelande back i ett nytt lag i annan liga, spelarna tar lite andra åkvägar i allsvenskan. Han har potential men har en del att putsa defensivt ännu.

Om du skulle tippa i dag – vilka fyra lag kvalar in till SHL kommande säsong?
– Karlskrona, Malmö, Modo och Leksand.

Lämna en kommentar