Helin: ”Vårt mål är att bli bäst i Sverige”

Modos målvatstränare Maciej Szwoch instruerar en adept under Modos målvaktscamp i jul 2014. Foto: Mikael Johansson

Modos hyllade målvaktstränare Maciej ”Masken” Szwoch instruerar en av sina adepter under Modos målvaktscamp i juli 2013. Foto: Mikael Johansson

Magnus Helin är målvaktstränare för Modos juniorer och beskriver i denna intervju föreningens framgångsrika arbete med målvaktsutveckling. Vårt samtal spänner över allt ifrån Modos samarbete med NHL-målvaktstränaren Ian Clark till hur Magnus använder den senaste tekniken som hjälpmedel i det dagliga arbetet som målvaktstränare.
– Vårt mål är att bli bäst i Sverige, det är en tydlig strategi vi har, säger Helin om målbilden för målvaktsutvecklingen inom föreningen.

Vi träffar Magnus nere vid Fjällräven Center strax efter hemkomsten från en russincamp i regi av Svenska Ishockeyförbundet och det är där vårt samtal tar sin början.

Du är nyligen hemkommen efter att ha varit iväg på russincamp med Småkronorna. Vilken var din roll där?
– Vi som jobbar som målvaktsinstruktörer på Svenska Ishockeyförbundets elit- och regionscamper hade en träff för att uppdatera övningsmateriel och struktur för målvaktsträning med nyheter som händer vad det gäller taktik och teknik, utbyta erfarenheter och så vidare.

Du hade sällskap av din nye adept hämtad från Mora, Isak Wallin, men det blev inget matchspel för honom under campen?
– Nej precis, han var med under torsdag och fredag förmiddag men fick kliva av på grund av feber. Men det är en duktig målvakt som kommer att få fler chanser.

Vad vet du om honom?
– Han är som sagt från Mora och blev scoutad av vår scout Conny Lantz som är stationerad i Dalarna. Vi har haft Isak här uppe i Örnsköldsvik vid tre tillfällen för att få träna och  att göra tester. I vanliga fall brukar vi göra så att vi bjuder in målvakter vi tycker är intressanta till vår målvaktscamp som vi kör i slutet av juli varje år. Det är en bra chans för oss att scouta målvakter. Isak var dock inte med på den i fjol då han var upptagen med TV-pucksläger i Dalarna.

Utöver Isak Wallin så är även Per Anderhag ny på hockeygym från Modo U16, vad kan du berätta om honom?
– Det är en målvakt som jag följt i många många år. En jätteduktig kille och en fantastisk person. Han står för allt vi tycker är viktigt med noggrannhet, driv, tränar stenhårt och ett föredöme som person. Han har lidit en del av att ha varit sen i växten men ändå haft en väldigt väldigt bra teknik. Vi har haft några frågetecken kring steget från ungdomsspel till juniorspel gällande honom, men jag tycker att han bevisade i fjol att han kommer att fixa det. Han var jätteduktig både i Modocupen och under U16-SM. Jag ser honom som jätteintressant för framtiden. Vi har kanske inte riktigt samma kravbild på honom som vi har med Wallin, som redan har erfarenhet av landslagsspel.

Är det något jag lärt mig så är det att scouta på karaktär. Väldigt mycket av det man ser i ungdomsåldrarna har med fysisk mognad att göra. De som sticker ut vid ålder 12-13 år är ofta de som är tidiga i växten, kan du då hitta de som har den här karaktären att lägga ned hårt jobb med träningen och som är villiga att satsa då kommer de att bli bra. Frågan är bara hur bra de kommer att bli. Per är en jätteintressant målvakt med just en sådan karaktär.

Nu för tiden tycks Modo inte ha några problem att få fram lovande målvakter, men man har inte alltid rosat marknaden, hur såg bilden ut för 5-10 år sedan?
– Modo låg långt efter utvecklingsmässigt på målvaktsidan, fick inte fram några målvakter och hade svårt att få hit kvalificerade målvakter också tycker jag. Modo var heller inget attraktivt alternativ för unga målvakter.

Hur ser er strategi för målvaktsutveckling ut idag?
– Vårt mål är att bli bäst i Sverige, det är en tydlig strategi vi har. Den stora satsningen började egentligen när Markus Näslund tillträdde som general manager. Han var helt övertygad om att utan duktiga målvakter vinner vi inga titlar och att man måste börja i den änden. Hans första åtgärd var att ta kontakt med NHL-målvaktstränaren Ian Clark.

Ian kom över när Modo stod utan målvaktstränare för A-laget då Tomas Bjuhr precis hade fått lämna föreningen. Den enda målvaktstränaren i föreningen då var jag, så jag fick spendera tre veckor själv med Ian. Det gav otroligt mycket nya intryck. Det förändrade hela min syn på målvaktsutveckling och målvaktsträning.

Ian Clarke har betytt mycket för Modos målvaktsutveckling enligt Magnus Helin. Foto: Mikael Johansson

Ian Clark (bilden t. h.) har betytt mycket för Modos målvaktsutveckling enligt Magnus Helin (bilden t. v.).  Foto: Mikael Johansson

Vad är det viktigaste Ian bidragit med?
– Han är en fantastiskt duktig teknisk coach, men det jag tycker att han framför allt har bidragit med är att hjälpa oss att sätta ribban, ”Det här är kraven. Så här bra måste det vara. Det finns inga ursäkter, det finns inga undanflykter utan ska du göra något så ska du göra det riktigt.” och han har ju många många års erfarenhet av vad som krävs på NHL-nivå. Det är framför allt den informationen tycker jag, som givit oss mest. Att vi vet vilken nivå vi måste ligga på när det gäller förberedelser, noggrannhet, träning, kvalitet – allt.

Lite grann har det varit så tidigare att målvakter på något sätt har fått komma undan med att vara lite sämre på skridskorna, lite sämre tränade och ha lite egenheter för sig. Men det går inte. Är du målvakt har du den viktigaste positionen i laget och har du den viktigaste positionen i laget så har du också det största ansvaret. Det innebär att när det verkligen gäller så ska du som målvakt vara som bäst. Då måste du vara bäst tränad, bäst förberedd med sömn och mat – allt sådant där. Du måste vara noggrann och ha kvalitet på precis allting du gör för att kunna bygga upp ett förtroendekapital hos laget. Det är den enkla sanningen, det finns inga genvägar. Det är hårt arbete och noggrannhet som gäller.

Det låter inte som någon enkel sak att vara målvakt precis?
– Nae, det är enkelt att säga men det är ett rejält åtagande för en målvakt att göra. Tittar man på en målvaktstränare på elitnivå, Maskens roll framför allt men givetvis även min, så handlar det väldigt mycket om att få våra målvakter att förstå och att få en bild av vad det är som krävs, hur kravbilden ser ut på de olika nivåerna. På J18-nivå: vad måste man kunna då, hur måste man jobba då. På J20-nivå: hur ser steget ut mellan J20 och A-lag, och så vidare.

Där tycker jag att vi har kommit en bra bit på väg. Vi har fått fram de målvakter vi fått fram bland annat med hjälp av att trycka på de här sakerna.

Anton Forsberg är en av endast två NHL-draftade Modomålvakter genom tiderna. Foto: Nathalie Andersson

Anton Forsberg är en av endast två NHL-draftade målvakter som Modo fått fram genom tiderna. Foto: Nathalie Andersson

Ur strategisk synvinkel finns det förstås också en stor vinning i att slippa värva dyra målvakter utifrån?
– Verkligen, i år har det varit ett skolexempel på det med Linus Ullmark och Anton Forsberg i A-laget. Från mitt perspektiv tycker jag det är fantastiskt kul att föreningen tror på våra målvakter och det vi gör, så till den mildra grad att man valde att i princip ställa två juniorer som målvaktsduo i SHL.

Satsa ungt i alla ära, men många tyckte att det var ett väldigt vågat beslut?
– Ja, även i den processen var det otroligt värdefullt att ha en sådan som Ian Clark som en mentor och ett stöd när Markus Näslund frågar: ”Duger Linus Ullmark, duger Anton Forsberg för SHL?”.

Samarbetet med Ian Clark, lever det fortfarande?
– Ja, det gör det. Masken har regelbunden kontakt med honom. Det var ett frågetecken vi hade när Markus lämnade som GM eftersom han var den naturliga länken mellan Ian och Modo. Men Ian var väldigt snabb med att säga att han ville fortsätta. Jag tror att han ser det här lite som en experimentverksamhet samtidigt som han lär sig en hel del av det vi gör och vad som fungerar här. Tittar man på de målvakter som Columbus har draftat så är det också mycket som är scoutat härifrån.

Det måste vara ganska unikt inom hockeysverige att ha ett sådant välutvecklat samarbete mot en NHL-målvaktscoach?
– Det tror jag. Det var där allting startade tycker jag. Det som Ian tillförde var gnistan som tände alltihopa, han är extremt professionell i allt han gör. Masken har enorma visioner och en enorm energi och drivkraft som har varit jätteviktig för den här utvecklingen, men jag tror att Ian behövdes för att kanalisera den här energin och styra den i rätt riktning.

Adam Reideborn kom till Modo delvis för att få jobba med Maciej Szwoch. Foto: difhockeyse, Youtube

Adam Reideborn kom till Modo delvis för att få jobba med Maciej ”Masken” Szwoch. Foto: difhockeyse, Youtube

Adam Reideborn har sagt att en av anledningarna att han kom till Modo var för att få arbeta med Maciej ”Masken” Szwoch. Samtidigt har Modo börjat att få fram unga lovande målvakter på löpande band. Hur mycket av det vi ser nu är frukten av ett målmedvetet arbete?
– Vi har gjort en väldigt medveten målvaktssatsning, det har vi. Masken brukar bli galen på mig, han tycker att jag är för negativ. Men jag tycker det är intressant att fråga sig vad vi kan dra för slutsatser av det här, hur mycket av framgången som beror på satsningen och hur mycket som eventuellt bara beror på slumpen. Men faktum är att vi nu är i en position att vi har väldigt många duktiga målvakter som vill komma hit. Det är ett tecken på att vi åtminstone har skapat en bild av att det händer någonting här och att vi är på väg någonstans.

Till exempel när jag var iväg på russinlägret nu för att uppdatera kursmateriel så var man väldigt intresserade av att höra vad vi gör här i Modo. En vision som jag och Masken har är att när det ska tas ut målvakter till de olika landslagen så ska man fundera kring: ”Vad har Modo för några?”. Vi är inte där än – men vi är inte så långt ifrån heller.

Markus Olsson är den senaste Modo-målvakten att få dra på sig landslagsdressen. Foto: Nathalie Andersson

Markus Olsson är en av flera lovande målvakter i juniorleden och den senaste Modomålvakten att få göra landslagsdebut. Foto: Nathalie Andersson

Sedan handlar det om att kunna följa upp den här succén, om man nu kan kalla det för det. Vi hade två NHL-draftade målvakter här nu och jag är ganska övertygad om att Markus Olsson också kommer att bli draftad. I sådana fall har vi minst tre NHL-draftade målvakter inom loppet av fyra år och Modo har aldrig haft en NHL-draftad målvakt tidigare. Så något gör vi som är hyggligt bra i alla fall.

Så vi är på väg någonstans och det är en medveten satsning, men samtidigt får vi absolut inte slå oss för bröstet och säga, ”Oj, vad bra vi är”. Det handlar om att inte stirra sig blind på vad andra gör utan att försöka att hela tiden göra det bästa man kan med de resurser man har.

Om vi lämnar detta ämne ett tag och istället fokuserar på dig, hur kommer det sig att du själv blev just målvaktstränare?
– Det var nog mest en slump som så mycket annat. Jag slutade spela hockey när jag var 19 år uppe i Malmbergets AIF och utbildade mig därefter till idrottslärare i Umeå innan jag flyttade ner till Ö-vik och fick jobb på Nolaskolans gymnasium som idrottslärare. Sedan kände jag någonstans att jag hade något ouppklarat med hockeyn och det är svårt att hålla sig ifrån hockeyn när man bor i Ö-vik, skratt. Så jag hittade ett division 3-lag som jag började att träna med.

Jag var väldigt nyfiken på att lära mig det nya sättet att stå i mål. När jag slutade var det fortfarande old school och när jag gjorde comeback så hade målvaktsspelet förändrats. Så ungefär samtidigt som Andreas Hadelöv (då i Skellefteå, red. anm.) skolade om sig och bytte stil så gjorde jag också det. Det har jag haft stor nytta av sedan som coach.

Sedan blev jag tillfrågad av en kollega vars son saknade målvaktstränare i ÖSK om jag inte kunde hjälpa till. Två veckor senare hade jag alla ungdomsmålvakter i ÖSK som kom och ville träna – det fanns ett uppdämt behov.

Ett halvår senare kom målvakter från i princip alla Modos alliansföreningar för att vara med. Modo hade vid den tiden inte heller någon målvaktsträning på sin ungdomssida. Sedan dröjde det väl ett par säsonger innan Modo ville flytta över verksamheten till sin organisation, och då valde jag att göra det då de hade lite mer muskler i form av tillgänglighet till istider och så vidare. Så verksamheten flyttades dit och vi fortsatte att bjuda in Modos alliansföreningar att komma och träna.

Magnus Helin inledde tränarkarriären hos Modo Dam. Foto: Adam Göransson

Magnus Helin inledde tränarkarriären hos Modo Dam där nu Sarah Berglind är ett lovande målvaktsämne med landslagserfarenhet. Foto: Adam Göransson

Runt 2004-2005 fick jag sedan en chans att hjälpa till på damsidan på Hockeygymnasiet. Sedan gick det ganska snabbt innan jag blev målvaktstränare i Modos damlag där det blev ett par SM-silver och ett brons. Därefter hoppade jag över till U16 säsongen 2011 innan jag blev erbjuden att jobba med juniorerna. Sedan dess har jag jobbat med hockey på heltid där jag kombinerar min tjänst hälften på hockeygymnasiet och hälften här.

Du verkar ha tagit många steg redan, har du någon framtidsdröm med karriären?
– Inte så att jag ser det framför mig just nu vart det ska sluta någonstans. Jag tycker att jag har ett otroligt roligt jobb. Jag trivs verkligen med att jobba med den den här ålder, på så sätt att det är väldigt hög nivå, man kan ställa höga krav på ett positivt sätt, man kan se mycket utveckling och det finns fortfarande en hel del att ge som coach.

Just nu är jag inte sugen på att jobba med A-lag eller seniorsidan. Det är en annan typ av coaching där. Får man jobba med unga målvakter, det är klart det vore kul, men jag lockas inte av att försöka få en 35-åring att få fart på karriären eller liknande. Jag tycker om att jobba med utveckling med sådana som är hungriga och vill satsa. Jag försöker ta ett steg i taget, men letar nya utmaningar hela tiden. Men det betyder inte att jag behöver byta plats, utan det kan handla om nya vägar att coacha eller att använda nya hjälpmedel för att kunna göra ett ännu bättre jobb.

Man brukar säga att målvakter är lite udda av sig, gäller det också dig själv och andra målvaktstränare?
– Det stämmer nog i ganska stor utsträckning. Att man är speciell som målvakt beror nog på att man också har en väldigt speciell position i laget. Att stå i mål i ishockey är ju faktiskt en egen teknikgren som är inbakad i en lagsport. Det målvakten gör är väldigt skilt från det alla andra gör. Målvakten spelar hela matchen, ser spelet från ett annat perspektiv och har en uppgift helt skild från övriga spelares. Vinna matcher: ja, fast sättet man gör det på är väldigt annorlunda. Som målvaktstränare är man därför en mycket mer individuell coach än vad man är som head coach där det handlar mer om att bygga lag och så vidare. För mig som målvaktstränare handlar det mer om att utveckla individer och personlighet. Det tror jag gör att man förmodligen upplevs som ganska nördig och insnöad på den lilla bit man har hand om. Men så måste det vara för den typen av coaching.

Man hör emellanåt målvakter och målvaktstränare säga att målvakter kommit längre i utvecklingen än utespelarna. Är det något du känner igen dig i?
– Ja, det tycker jag. På målvaktssidan har man en mycket tydlig struktur och plan för vad rollen innebär. Vi jobbar mycket med att automatisera rörelsemönster. Spelet går så fort att du behöver ett antal hundra eller kanske tusen repetitioner för att en rörelse ska sitta instinktivt i ryggmärgen. Så vi jobbar mycket mer med att automatisera saker jämfört med vad utespelarna gör, men jag tror att de kommer att närma sig med mer individuell coaching. Men svaret är ja, målvakterna har kommit längre och det beror nog mycket på den rollen de har som en individuell teknikgren i en lagsport.

Din närmaste kollega är Maciej ”Masken” Szwoch som är målvaktstränare för Modos A-lag. Kan du kortfattat beskriva ert samarbete?
– Vi samarbetar egentligen om allt, från stora visioner till små enskilda tekniska detaljer. Allt ifrån att dra upp gemensamma riktlinjer för utvecklingen av målvaktsorganisationen, scouting, rekrytering, till planer för de enskilda målvakterna.

Modos målvaktstränare Maciej Szwoch i samspråk med Linus Ullmark under en SHL-match 2013/2014. Foto: Nathalie Andersson

Modos målvaktstränare Maciej Szwoch, här i samspråk med Linus Ullmark under en SHL-match 2013/2014. Foto: Nathalie Andersson

Hur viktigt tror du att det är att ni är två och därmed har varsitt bollplank?
– Det är det överlägset viktigaste. Jag tror att det är den viktigaste framgångsfaktorn för oss om jag jämför med våra konkurrentföreningar. Jag tror att det är väldigt väldigt få om ens någon annan förening som har den möjligheten att ha två målvaktstränare som kan jobba på heltid och så tätt ihop. Vi får väldigt mycket tid och resurser tillsammans, plus att vi har en förening som har satsat jättemycket på målvaktsutveckling. Så vi känner att vi har fria händer och får mycket stöd från föreningen.

Du och Masken jobbar mot A-lag och juniorerna. Hur gör ni för att filtrera ned er kunskap till ungdomslagen?
– Dels så har vi en instruktionspärm som Masken tagit fram för våra målvaktstränare på ungdomssidan där vi beskriver strategi, teknik och bitarna med noggrannhet, förberedelser, ansvar och så vidare som vi vill förmedla. Så vi har ett gemensamt materiel. Den andra delen är att vi försöker involvera ungdomsmålvaktstränarna i målvaktscampen som vi kör på sommaren varje år. Att de får vara med och träna med sina ungdomsmålvakter, men också se elitmålvakter och träffa Ian Clark och andra målvaktstränare på elitnivå.

Modo Hockeys årliga målvaktscamp är ett bra tillfälle för scouting och att involvera ungdomsmålvaktränarna i föreningen, förklara Magnus Helin. Foto: Mikael Johansson

Modo Hockeys årliga målvaktscamp är ett bra tillfälle för scouting och att involvera ungdomsmålvaktstränarna i föreningen, förklarar Magnus Helin. Foto: Mikael Johansson

Det blir en kompetenshöjande aktivitet även för ungdomsmålvaktstränarna?
– Ja, precis. Där finns det fortfarande en hel del att göra. Masken och jag är tyvärr ganska upptagna, men vi körde ett eget lokalt målvaktskonvent här i fjol där vi bjöd in målvaktstränare från hela regionen från Härnösand till Umeå där vi pratade om hur vi såg på målvaktsspel och försökte sprida information och kunskap inom vårt upptagningsområde. Det var väldigt uppskattat.

Om vi zoomar ut lite från Modo och istället ser på det hela ur ett internationellt perspektiv så har den svenska målvaktsutvecklingen varit på stark frammarsch de senaste åren. Hur vill du förklara det?
– Där har vi framför allt Thomas Magnusson och Stefan Ladhe på Svenska Ishockeyförbundet att tacka. De har jobbat många många år med att dokumentera målvaktsträning och att skapa forum och utbildning för målvaktstränare. De har gjort ett fantastiskt jobb.

Hur skiljer sig den svenska modellen från hur man arbetar i till exempel Kanada?
– Som målvaktstränare är det ganska lätt att hamna lite på sidan om även i sitt eget lag och då tyr man sig gärna till kollegor och utbyter information och idéer. Det är roligt att nörda ner sig med andra kollegor. I Kanada handlar det mycket mer om enskilda personer som gör det i ekonomiska syften och då handlar det också mera om att behålla kunskap och yrkeshemligheter för sig själv.

Man bedriver i princip konsultverksamhet?
– Ja, precis. Så det är helt andra förutsättningar. Det kanadensiska hockeyförbundet driver inga målvaktscamper eller central utbildning.

Om vi då lämnar den biten och tittar på de tekniska hjälpmedel du som målvaktstränare använder dig av. Du brukar stå på uppe på läktaren på ena kortsidan och filma alla hemmamatcher?
– Ja, jag gillar den vinkeln precis bakom min målvakt. Vi bokmärker, eller ”taggar” som det också kallas, enskilda händelser i matcherna – räddningar, målchanser för/emot, men även utespelarsituationer som uppspel, sekvenser i power play/box play och så vidare.

Det är egentligen inte bara inriktat mot målvaktsspelet utan något som hela laget har nytta av sedan?
– Ja, precis. Min film kan vi sedan synka med kameran som LiveArena använder på långsidan för att kunna få två vinklar av varje situation. Head coach vill ofta ha en annan överblick och se hela banan medan jag är mer intresserad av se spelet bakifrån målet med avseende på skottlinjer och så vidare.

Sedan tar jag med mig datorn in i periodpaus om tränarna skulle vilja titta lite extra på någon sekvens. Det är inte så ofta det sker men möjligheten finns.

Efter matchen handlar det sedan framför allt om mig och min målvakt. Oftast får målvakten alla sina taggar på sin Dropbox (en elektronisk brevlåda, red. anm.) redan samma kväll som matchen är spelad. Jag lämnar sedan över ansvaret till min målvakt att plocka ut ungefär 7-10 klipp som de själva ska visa på saker de är nöjda med, situationer som de tycker att de inte löst på ett bra sätt och saker som vi eventuellt behöver fundera ut en strategi för tillsammans.

Därefter lägger de över materielet till en annan mapp där jag kan se vilka situationer de valt. Sedan sätter vi oss ner tillsammans och tittar på dessa situationer. Detta gör att jag dels sparar tid och att min målvakt samtidigt lär sig att hitta och filtrera viktig information i sitt eget spel. Det gör att det blir väldigt kärnfullt när vi sedan sätter oss ner och analyserar matchen. Om jag tycker att målvakten missat att ta med någon sekvens så tar vi upp det då också.

Ni verkar vara duktiga på att utnyttja tekniska hjälpmedel i ert arbete?
– Ja, när vi till exempel kör hockeygym på morgnarna har jag alltid min Ipad med mig och filmar. I princip i samma stund som när grabbarna kliver in i duschen efter träningen lägger jag över klippen på deras Dropbox, så när de kommer ut ur duschen kan de kolla på klippen direkt.

Då tar vi oss ifrån tekniska hjälpmedel till den mentala delen av spelet: Att spela målvakt är en utsatt position där man måste lära sig att hantera press och att hushålla med energi. Hur jobbar ni med de bitarna?
– Grundplanen är egentligen att se till att målvakterna är så fysiskt genomtränade att det inte ska hänga på konditionen. För så fort du blir trött tappar du i koncentrationsförmåga och teknik. Det ger en mental styrka att de kan känna att de är pigga och fräscha, att de kan hålla fokus och koncentrera sig. Det tycker jag är en viktig grund i den mentala delen av spelet.

Sedan har vi anspänning, nervositet och sådana saker som är mer individuellt oavsett hur vältränad du är. Där är det svårare att säga att man har någon strategi, utan där handlar det mer om att lära känna sin målvakt. Då kan det handla mer om praktiska saker som att tänka på andningen, kanske köra en extra hård uppvärmning för att få kroppen att slappna av eller liknande.

En del av den mentala träningen är att få spela stora matcher förklarar Helin, här i form av Emil Hedman under JSM-helgen i Södertälje 2014. Foto: Nathalie Andersson

En del av den mentala träningen är att få spela stora matcher förklarar Helin, här illustrerat i form av Emil Hedman under JSM-helgen i Södertälje 2014. Foto: Nathalie Andersson

Mental träning för mig är att kunna göra det du vill göra även i pressade situationer. Ska du träna dig på det så måste du också upprepa och uppleva sådana situationer. Det är jätteroligt att vinna men det viktigaste är att spelarna vi tror på ska få spela stora matcher. Oavsett om man vinner eller förlorar så blir man ändå en bättre hockeyspelare att få uppleva sådana typer av matcher.

Då avrundar vi med frågan vilka de viktigaste egenskaperna för att bli en framgångsrik målvakt är?
– Receptet på en målvakt kan se väldigt olika ut, men utan den här karaktären eller drivkraften så lyckas man inte. De som har viljan att göra det som krävs och lite lite till är de som blir bäst. Det finns liksom inga undantag. Tiden är förbi när man kunde slappa sig upp till toppen. Det funkar inte längre så. Du måste satsa stenhårt och orka att ge allt.

Med noggrannhet, hård träning och kvalitet i allt du gör så kan du ge dig själv förutsättningar att spela på högsta nivå. Sedan handlar det lite grann om att ha lite tur och att bli sedd av rätt person vid rätt tillfälle. För vissa tar det lite längre tid, men gör du bara rätt saker tillräckligt länge så kommer du förr eller senare att ge dig själv möjligheten att få den chansen.

 1. StefanStefan06-07-2014

  En alldeles, alldeles utmärkt artikel.

 2. Andreas KAndreas K06-08-2014

  Håller med ovanstående, en grymt bra skriven text om ett intressant och aktuellt ämne. En annan sak som hade vart kul att veta är om han föredrar att jobba med nån speciell typ av målvakt, storleksmässigt, stil m.m.

  • Mikael JohanssonMikael Johansson06-08-2014

   Ja, vi tangerade den diskussionen lite grann med Anderhag och vilka de viktigaste egenskaperna är som målvakt, men där hade man kunnat gräva djupare.

 3. PeterPeter06-09-2014

  Håller med! Fruktansvärt bra artikel! Riktigt bra skriven, intressant och rätt djuplodande. Mycket mycket bra! Positivt överraskad att den var så pass detaljerad kring hur målvaktstränarna jobbar.

 4. Mange HelinMange Helin06-09-2014

  Vad roligt att läsarna uppskattar artikeln. Mikael har gjort ett kanonjobb för att renskriva allt mitt surr. Som svar på frågan ovanför vill jag utveckla resonemanget om karaktär. Jag har inga preferenser vad gäller storlek och stil när jag jobbar med målvakter. Stora och små målvakter behöver lite olika struktur och arbetssätt, men riktigt intressant blir det när man hittar en målvakt som utnyttjar sina förmågor optimalt. Jag förstår att det kan låta flummigt, men det handlar om att målvakter har insikt i sina styrkor och svagheter och kan bygga en spelidé där han/hon utnyttjar sina förmågor så bra som möjligt. En viktig del i mitt jobb som mv-tränare är just att hjälpa målvakten bygga en spelidé som passar honom/henne. Spelidén jobbar man sedan vidare med och anpassar i takt med att mv utvecklar nya förmågor och färdigheter. Med det sagt vill jag dock än en gång betona att den överlägset viktigaste förmågan är drivkraften och karaktären som krävs för att göra en helhjärtad elitsatsning, med allt vad det innebär.
  /Mange

 5. Anders JohanssonAnders Johansson06-10-2014

  En mycket bra och välskriven artikel Mikael!
  En intressant inblick ges hur Modo gått från en medioker målvaktsutbildning till en av de bättre organisationerna som finns i Sverige för att locka till sig och utbilda målvaktstalanger!
  Markus Näslunds skall ha kredit för att ha infört en proffsigare inställning på alla plan i föreningen!
  Ian Clark är väl ett bra exempel på målvaktssidan.
  Vi har tydligen en scout i Dalarna! Skulle va kul att höra hur tankarna går i föreningen för att utveckla scoutingverksamheten på ungdoms-, junior- och A-lagsnivå med den budget som finns just nu!
  Kanske nästa reportage Mikael?
  /Anders

 6. Andreas KAndreas K06-13-2014

  Tack Magnus för att du tog dig tid till att ge ett mer fördjupat svar kring mina funderingar.

  Jag har ofta när jag sett på hockey tänkt kring vilka skillnader det kan vara på en målvakts spelstil och utmaningar beroende på storlek.

  T.ex. Joel Lassinantti i luleå som är 175 cm jämfört med Henrik Karlsson som är 198 cm. Känns som att de 23 cm i skillnad borde påverka flera aspekter i målvaktsspelet? Måste ju ändå vara lite bättre att vara lång än kort, även om du tappar lite i rörlighet så borde du ju ta igen det i täckningsförmåga?

  • Mange HelinMange Helin06-20-2014

   Hej Andreas!

   Skillnaden i täckande förmåga är faktiskt mindre än vad man kan tro. En kort målvakt kan vara lika bred (eller bredare) som en lång och när målvakten står på knä nere på isen är det nästan bara ryggens längd som utgör skillnaden. Det kanske handlar om 5 cm skillnad i det fallet. Däremot finns det ett par områden där en lång målvakt har fördelar – räckvidd är en sådan, där det kan skilja många decimeter för hur långt en kort respektive lång målvakt kan sträcka ut armar och/eller ben för att göra en räddning när pucken flyttats i sidled. Ett annat område är hur skytten påverkas av hur målvakten ser ut. En lång målvakt kan ge intryck av att vara stor i skyttens ögon och det kan få skytten att tveka eller fundera kring vad han ska göra (skjuta högt/lågt, passa, dribbla etc). Därför jobbar vi mycket med att träna våra kortare målvakter att presentera sig som stor för skytten. En kortare målvakt behöver därför vara mer medveten och noggrann kring just presentation (hur man uppfattas) i olika spelsituationer, samtidigt som han/hon givetvis måste ha balans, rörlighet och beredskap för alla scenarion.

   Sammanfattningsvis kan man säga att långa målvakter har ett par fördelar, men att kortare målvakter kan jämna ut de fördelarna genom ökad fart, explosivitet och genomtänkt strategi för hur man presenterar sig för skytten i olika situationer.

   Låter det begripligt?

   /Mange

   • Andreas KAndreas K06-25-2014

    Tack igen Magnus för bra beskrivningar. Det låter klockrent det du säger.

Lämna en kommentar