Högström: ”När det brinner till lyfter vi oss”

Serieledande Modo J20 har imponerat under hösten i SuperElit Norra. Foto: Elin Granebrandt

Serieledande Modo J20 har imponerat under hösten i SuperElit Norra. Foto: Elin Granebrandt

Med 18 omgångar spelade av J20 SuperElit Norra toppar Modo tabellen där man endast vid två tillfällen förlorat under ordinarie tid. Vi lyssnar av läget med Modo J20:s tränare Thomas Högström inför återstarten efter novemberuppehållet.

Modo toppar alltså J20 SuperElit Norra efter 18 spelade omgångar. Hur vill du sammanfatta hösten?
– Hösten har varit riktigt, riktigt bra. Jag tror vi som sagt bara har förlorat två matcher efter full tid. Första tiden under försäsong och säsong var mycket att lära känna varandra. Man hade ingen aning var motståndarna stod, men upplevde själv att man hade fantastiskt bra killar i laget. Efter det har vi tagit steg för steg tycker jag. Vi hittar sätt att vinna utan att alltid behöva vara på topp. Det tycker jag är en styrka och visar också vilka kvaliteter det finns i det här laget. När det brinner till lyfter vi oss.

Ni spelade under hösten bland annat en riktigt tajt och välspelad match hemma mot serietvåan Djurgården i omgång två där ni sedermera förlorade  med 1-2 efter straffar. För ett par veckor sedan blev det storstryk på bortaplan med 1-6 innan ni fick er revansch dagen efter och kunde vinna med 4-3.

Vad tar ni med er som grupp från matcherna mot Djurgården där ni efter två förluster får med er en uddamålsvinst på bortaplan?
– Första matchen där nere i Stockholm på fredagen är vi inte påslagna alls, även fast vi hade pratat innan om att vi måste vara det. Det här med buss och så, det är de vana med så det ska man kunna vara inställd på. Jag lyckades i alla fall inte få dem påslagna inför den matchen. Det är någonting jag får ta med mig. Däremot så pratade vi ut redan samma dag efter matchen och även dagen därpå innan returmötet. Det var en otrolig skillnad på lördagen där on-knappen var påslagen direkt och vi hade bestämt oss för att vinna den matchen. Sedan blir det en helt annan match än dagen innan. Mer krig. Jag tror aldrig vi blockat så mycket skott tidigare. Vi spelade mycket box play och tre mot fem, men lyckas ändå vinna. Det var otroligt skönt att visa att vi även kunde vinna på det sättet och inte bara via skönspel.

Modo har under hösten matchat 12 juniorer hittills i SHL, flest av samtliga lag i ligan, varav sju i matchen igår mot Djurgården. Är det ett bevis på styrka eller svaghet i föreningen tycker du?
– Styrkan är ju att vi har otroligt många duktiga juniorer och att föreningen tror på det arbete vi gör. Det sänder bra signaler nedåt att man får möjligheten om man är beredd att jobba hårt för att ta sig vidare till nästa nivå

Robin Byström är en av flera spelare som fått känna på seniorspel under hösten. Foto: Richard Himberg

Robin Byström är en av flera spelare som fått känna på seniorspel under hösten. Foto: Richard Himberg

Fabian Norberg till Karlskoga, Oscar Bergkvist till Mora, Markus Olsson och Robin Byström till Örnsköldsvik Hockey och nu senast Lukas Ekeståhl-Jonsson till Oskarshamn är några av utlåningarna ni gjort så här långt under säsongen. Hur viktigt är det för killarna att få känna på seniorspel för att kunna ta nästa steg i utvecklingen?
– Jag tycker man ska få prova på och det är även ett bra sätt för spelarna att få visa upp sig och göra lite reklam för sig själva. Sedan gäller det väl även att man får spela i de positioner och situationer som man som spelare är lämpad för. Det är en bra erfarenhet för dem.

Ni har även ett samarbete med Örnsköldsvik Hockey, där bland annat Oskar Söderberg och Josef Ingman spelat ett antal matcher under hösten. Vad ser du för fördelar med det samarbetet?
– Det är samma sak där, det är en bra möjlighet att få prova på seniorhockey. Det är ett jättestort steg att ta sig från J20 till A-laget, det här ett bra sätt för killarna att skaffa sig erfarenhet och mer verktyg i ryggsäcken.

Vi sågs under landslagsuppehållet nere i Sundsvall i samband med U18:s fyrnationsturnering där Modo representerades av Jesper Lindgren, Carl Grundström och Jonathan Léman. Vad tyckte du om deras insatser under spelhelgen?
– Jag såg Finlandsmatchen live där nere. Jag tycker Carl är dominant där, han gör en otroligt bra hockeymatch. Även Jesper Lindgren gör det bra och får mycket speltid i power play. Jonathan Léman spelade mer fem mot fem och box play. Otroligt säker i egen zon, få misstag, säker framför eget mål. Där är det han som regerar, duktig på att boxa ut. Jag är jättenöjd med alla tre, tycker de gjorde matchen jag såg mot Finland fantastiskt bra. Jag hoppas samtliga tog chansen och kan komma med till U18-VM.

Om vi vänder tillbaka till seriespelet i J20 SuperElit Norra och tittar på lite statistik därifrån. Ni har både gjort flest och släppt in minst antal mål av samtliga lag så här långt. Lägg därtill att ni ligger tvåa i power play-effektivitet och toppar box play- och målvaktsstatistiken. Har det här laget inga svagheter?
– Jo, absolut. Ingen får vara nöjd. Den dagen vi är det kommer det gå åt pipan.

Hur jobbar du som tränare med gruppen gällande den biten?
– Vi försöker motivera hela tiden att mycket vill ha mer. Vill man vara bäst måste man vara beredd att betala ett pris varje dag, annars kommer de andra ikapp. Det handlar om att skaffa sig goda vanor. Det jag tycker vi framför allt kan förbättra är spelet utan puck. När det gäller kreativiteten framåt med puck, där är vi grymma.

I morgon återstartar serien och det är dags för länsderby. Hur går tankarna inför matchen?
– Jätteroligt att få spela match igen framför allt. Vi har ett antal juniorer uppe i A-laget just nu och även J18 är iväg på bortamatch så vi kör med bara tre femmor i morgon. Men det ser jag fram emot, det blir mycket istid och fina chanser för killarna att visa upp sig. Vi hoppas givetvis på tre poäng.

Till sist, vilken typ av hockey bjuds man på om man tar sig ner till Fjällräven Center när Modo J20 spelar hemmamatch?
– Fantastisk rolig ishockey med härliga kombinationer, energi och fart där allt kan hända. Det brukar kunna bli en hel del riktigt snygga mål också.

Därmed tackar vi Thomas för pratstunden och önskar honom och Modo J20 lycka till i morgondagens länsderby mot Timrå, nedsläpp kl. 12:30 i Fjällräven Center.

Lämna en kommentar