Högström: ”Så många som möjligt till A-lagsverksamhet”

Killarna i J20 får nya röster i båset kommande säsong. Foto: Nathalie Andersson

Killarna i J20 får nya röster i båset kommande säsong. Foto: Nathalie Andersson

Modo har vaskat om en del i tränarkonstellationerna på juniorsidan inför kommande säsong. Ny huvudtränare för J20 är Thomas Högström som närmast kommer från Modos U16-lag där han var huvudtränare under den gångna säsongen.
– Det känns inspirerande att vara tillbaka på den här nivån, säger Högström om sin nya befattning.

Thomas Högström har precis avslutat ett träningspass med sina nya adepter när vi möts i Fjällräven Centers entréhall. Högström betonar redan tidigt i vårt samtal att målet med juniorverksamheten är att få upp så många juniorspelare som möjligt till A-lagsverksamhet. Därefter pratar vi om den kommande säsongen och hur det känns att få bilda tränarpar med Modoikonen Magnus Wernblom.

Ni är i full gång med försäsongsträningen, vad kör ni för upplägg där?
– Ja, nu är det en tre-fyra veckor sedan vi körde igång. Det är Jocke Bäckström som lagt upp programmet där jag och Magnus Helin kör en grupp tillsammans och hjälper honom. Sedan kör Urban Omark och Pär Styf ihop som en grupp som också hjälper Jocke.

Tränar alla spelarna tillsammans eller är ni uppdelade lagvis J18 och J20?
– Nej, alla kör tillsammans där de yngre driver på de äldre och de äldre driver på de yngre. Vi har en uppdelning i olika grupper men alla är här tillsammans. Sedan har vi några juniorer som är med A-laget och försöker ta sig in där. Än så länge vet vi inte exakt hur trupperna kommer att se ut, men vi hoppas att så många som möjligt ska bli aktuella för spel i A-laget. Vi strävar efter att få upp så många som möjligt till A-lagsverksamhet.

Du kommer själv närmast ifrån U16 där du var huvudtränare ifjol, men detta blir inte första gången du ställer dig i J20-båset?
– Nej, men det blir första året som huvudtränare i J20, tidigare har jag varit med sex säsonger som assisterande tränare. Det känns jättekul att ha fått den här möjligheten, där får jag tacka Modo Hockey och Per Svartvadet i det här fallet som hörde av sig och frågade om jag var intresserad.

I en artikel på Modos hemsida där de nya tränarkonstellationerna presenterades sa du att du var överraskad över att ha blivit tillfrågad för uppdraget?
– Ja, men det var jag. Jag trodde det var något annat som Perra ville diskutera när jag fick frågan, det var en positiv överraskning. Dagen innan hade jag presenterat mig som ny tränare för -00:orna. Det känns fantastiskt kul att få den här möjligheten och jag ser redan fram emot säsongen. Det är synd att det är sommar, det skulle ha varit augusti nu så man kunde gå på is. Suget finns där, verkligen. Det känns inspirerande att vara tillbaka på den här nivån.

Innebär det några större omställningar att träna J20 jämfört med U16 tycker du?
– Nja, seriositeten på killarna är densamma, det är elitsatsning vi håller på med så drivet och målet för alla de här killarna är egentligen detsamma, sedan är det väl mest farten och att killarna blir större och starkare som skiljer.

Du får sällskap i båset av Modoikonen Magnus Wernblom. Har du någon idé kring hur rollfördelningen kommer att se ut mellan er?
– Att Magnus kommer med också och att vi får ”kompa” ihop känns fantastiskt kul. Vi har väl inte riktigt pratat om rollfördelningen ännu, men naturligt för mig är att Magnus kommer att ta hand om forwards och att jag tar backarna och mer har ansvar för helheten.

Magnus sägs kunna bli rätt så het i båset, hur kommer personkemin er emellan att fungera tror du?
– Ja, men det kan väl en annan bli också. Han får väl stå för temperamentet så får jag försöka hålla mig lite lugnare, skratt.

Fabian Norberg är en av de juniorer som försöker slå sig in i A-laget. Foto: Elin Granebrandt

Fabian Norberg är en av de juniorer som försöker slå sig in i A-laget. Foto: Elin Granebrandt

De nya tränarkonstellationerna på juniorsidan gör att några tränare byter uppdrag, men där samtliga blir kvar i klubben. Är det något som har stor betydelse för att kunna hålla en röd tråd genom de olika lagen i föreningen?
– Ja, är det det som är tanken så tycker jag det är riktigt positivt, att det finns en röd tråd. Jag tror det kommer gynna oss ledare otroligt mycket som grupp. Sedan att Henrik Gradin i det här fallet får gå från J20 upp till A-laget är fantastiskt roligt. Det visar att inte bara spelare utan även ledare har möjlighet att klättra uppåt. Det tror jag känns stimulerande för alla oss ledare.

Per Svartvadet är ny general manager och lämnar därmed sin position som junioransvarig där Lennart Hermansson, huvudtränare i J18 ifjol, kliver in som koordinator. Hur är meningen att ert samarbete ska se ut?
– Han ska fungera som ett bollplank mot oss juniorledare om jag förstått det rätt. Meningen är väl att Perra ska kunna fokusera mest på A-laget, men bibehålla ett helhetsansvar för juniorverksamheten där Lelle kliver in och hjälper till.

Om vi då tittar lite närmare på laget och spelarmaterielet som du förfogar över till kommande säsong, hur ser det ut tycker du?
– Svårt att säga just nu. Just nu försöker jag bilda mig en uppfattning och sätta namnen på spelarna. Gå runt i gymmet och prata med killarna, se dem i ansiktet lite och lära känna dem. Det är egentligen bara de yngre, -98:orna som jag har koll på, resten är mer eller mindre nya bekantskaper, förutom det man sett från läktaren under säsongen.

Oscar Bergkvist är ny från Djurgårdens J20-lag, vad vet du om honom?
– En riktigt poänggörare, framför allt den senaste säsongen. Jag hoppas att han tar chansen och kliver in i A-laget, sedan tror jag att han är beredd att kriga även i J20, för att visa att han vill vara i A-laget.

Modo J20 deltar i U20 Hockey Challenge i augusti. Foto: Nathalie Andersson

Modo J20 deltar i U20 Hockey Challenge i augusti. Foto: Nathalie Andersson

I augusti reser ni till Karlstad och deltar i U20 Hockey Challenge tillsammans med andra J20-lag från totalt fyra nationer. Vad har gruppen för nytta av att vara med i en sådan försäsongsturnering?
– Framför allt att få tävla. Att få spela bra matcher mot bra motstånd samtidigt som det blir lite tävling av det hela. Sedan är det en bra resa för mig och Wernblom också, att få vara iväg med killarna under några dagar på bortaplan och lära känna spelarna på ett annat vis än vad man kanske gör på hemmaplan.

Hur ser träningschemat ut för er nu över sommaren innan det är dags att gå på is i augusti?
– Vi kör för fullt fram till midsommar, sedan har vi fyra veckor ledigt kombinerat med egen träning där killarna får chansen att käka lite mammas mat och ladda batterierna innan vi kör igång igen, det är hårt slit som gäller så blir vintersäsongen lättare att orka med. Sedan siktar vi på att vara på is bort mot vecka 31.

Lämna en kommentar