Inför Riksseriens återstart

Matchdags för Modo Dam när Riksserien återstartar under onsdagskvällen. Foto: Adam Göransson

Matchdags för Modo Dam när Riksserien återstartar under onsdagskvällen. Foto: Adam Göransson

Efter exakt en månads uppehåll tar Riksserien en återstart ikväll där tre matcher ur omgång 21 ska spelas. För Modos del är det en bortamatch mot Munksund/Skuthamn som gäller, ett lag man senast förlorade mot med 5-7 hemma i Fjällräven Center efter att ha släppt in fem mål i sista perioden.

Omgångarna före uppehållet har inte direkt varit någon jättesuccé poängmässigt då man inte tagit poäng i någon av de senaste fyra matcherna inklusive dubbelmötet hemma mot serieledande Linköping. Även tidigare nämnda Munksund/Skuthamn och Leksand drog det längsta strået när man möttes i slutet av november.

Med tio omgångar kvar att spela av grundserien har de uteblivna poängen gjort att Modo tappat andraplatsen till AIK som man nu ligger åtta poäng bakom. Man har även släppt förbi sig Leksand som med fyra poäng till godo tagit tredjeplatsen. Upp till tabellettan Linköping, som bara tappat ett enda poäng på 18 matcher, skiljer det nu hela 20 poäng.

Backen Hanna Rylander är avstängd efter en incident i samband med den senaste matchen mot Linköping där hon drog på sig mindre straffet för interference. Situationen anmäldes i efterhand till disciplinnämnden som valde att stänga av Rylander till och med den 17 januari, vilket medför att hon utöver bortamatchen mot Munksund/Skuthamn ikväll även missar en av matcherna i dubbelmötet med SDE till helgen. Enligt Modo Dams hemsida skall motiveringen lydit: ”Av filmsekvens framgår att Hanna Rylander delat ut en så kallad ”blind side”-tackling. Tacklingen ledde till skada och Hanna Rylander bör ådömas en avstängning.” Klubben meddelar även att de valt att inte överklaga beslutet och att låta disciplinnämndens beslut stå fast.

I mellandagarna meddelade Modo även att den landslagsmeriterade backen Moa Viklund valt att lämna klubben för fortsatt spel i Linköpings organisation. Viklund, som är född 1997, kom till Modo i samband med intaget till hockeygymnasiet och var inne på sin andra säsong i Modotröjan där hon spelat fyra matcher i Riksserien. Viklund var även en av de spelare som varit utlånad till Sundsvall Wildcats under hösten där det blev nio matcher.

Angående Sundsvall så är det sex spelare som hittills varit utlånade och spelat matcher med laget, som efter 18 spelade matcher inte tagit en poäng.

Damkronorna

Dagarna före jul bestod av en fyrnationsturnering för Damkronorna i Uppsala där Ryssland, Finland och Tyskland deltog. I Damkronorna var Modo representerad med fem spelare: Johanna Olofsson, Emma Nordin, Erika Grahm, Olivia Carlsson och debutanten Nathalie Ferno, född 1996. I den finländska truppen var Modocentern Jennica Haikarainen uttagen. Haikarainens Finland slutade på en andraplats i turneringen efter att man besegrat Sverige i den avgörande och avslutande matchen med 2-1 vilket ledde till en tredjeplats för Damkronorna.

Natalie Ferno, född 1996, debuterade för Damkronorna. Foto: Adam Göransson

Natalie Ferno, född 1996, debuterade för Damkronorna. Foto: Adam Göransson

– Det kändes kul att få vara med och testa på spel där, det är verkligen ett helt annorlunda tempo än i Riksserien när man kommer in och får spela här, sa den unge debutanten Ferno efter turneringen i Uppsala.

Bara ett par dagar efter turneringens avslut tog förbundskapten Leif Boork ut en ny trupp till Women’s Nations Cup, en sexnationsturnering som spelades 3-6 januari 2015 i Füssen, Tyskland. De fem spelarna från Modo, inklusive debutanten Ferno, fick fortsatt förtroende av Boork och var samtliga uttagna till turneringen som var den näst sista i förberedelserna inför hemma-VM i Malmö som går av stapeln i slutet av mars..

Damkronorna tog sig genom två vinster i gruppspelet sig vidare till final mot Kanada, en final man förlorade med 4-0. I gruppspelet slog man Tyskland med 3-0 och Schweiz med 2-1. Erika Grahm stod för ett mål under turneringen där hon blev framspelad av Emma Nordin. Finländskan Jennica Haikarainens deltog i turneringen tillsammans med sitt finska landslag som hamnade på en tredjeplats efter att ha slagit Tyskland i bronsmatchen med 6-0. Haikarainen stod för ett mål i den sista matchen mot Tyskland.

Damlandslaget U18
Även ”tjejkronorna” var iväg på en finnkamp dagarna före jul, i en vecka innehållande tre matcher i Finland åkte man och matchade mot det finska laget på tre olika orter. Första matchen vanns med 3-2 efter ett avgörande i förlängning, de två andra matcherna slutade med förlust 4-1 och 3-2. Modo var representerat med sju spelare, det handlar om målvakten Emma Söderberg, backarna Frida Gradin, Ebba Strandberg och Paula Bergström samt anfallsspelarna Moa Wernblom, Mariam El-Mahmadi och Celine Tedenby. Tedenby stod för ett mål och ett assist samtidigt som Moa Wernblom noterades för ett mål. Emma Söderberg vaktade kassen i två av de tre matcherna och blev utsedd till matchens lirare i den inledande segermatchen. Även Celine Tedenby fick den utmärkelsen i en av matcherna.

Mariam El-Mahmadi fick pris i placeringsmatchen mot Finland. Foto: Adam Göransson

Mariam El-Mahmadi fick pris i placeringsmatchen mot Finland. Foto: Adam Göransson

De sju Modospelarna fick även förtroendet att fortsätta vidare till JVM för damer som inleddes förra måndagen och avslutades nu i måndags en vecka senare. Turneringen spelades i Buffalo, USA och det svenska landslaget slutade på en sjätteplats efter att ha förlorat placeringsmatchen mot Finland, vilket var samma resultat och utgång som förra året. I turneringen stod Frida Gradin och Celine Tedenby för ett mål och ett assist vardera. Moa Wernblom noterades i protokollet för en assist. Mariam El-Mahmadi fick pris som matchens bästa spelare i placeringsmatchen mot Finland och Emma Söderberg utsågs till detsamma i öppningsmatchen mot Japan efter flera avgörande räddningar. Söderberg utsågs även till en av Sveriges tre bästa spelare under turneringen.

SM-slutspelet
För er som eventuellt inte är insatta så ser förutsättningarna för resten av säsongen ut som följer. De sex bästa lagen i grundserien går vidare till SM-slutspelet.

Ettan och tvåan i grundserien är direktkvalificerade till semifinal och står därmed över kvartsfinalomgången.
I kvartsfinalerna väljer trean i serien motståndare av lag fem och sex och det lag som placerat sig på fjärdeplats möter det kvarvarande laget. Kvartsfinalerna spelas i bäst av tre matcher där högst placerat lag börjar på bortaplan och avslutar hemma.

Vinnaren av Riksseriens grundserie väljer en motståndare bland de två lag som gått segrande ur kvartsfinalerna och tvåan möter det andra. Semifinalerna spelas precis som kvartsfinalerna i en serie i bäst av tre matcher och med samma förutsättningar.

Finalserien spelas sedan även den i bäst av tre matcher där det högst rankade laget börjar på bortaplan och får en eventuellt avgörande match hemma. Preliminärt spelas finalerna den 11 och 14 mars med en eventuell tredje och avgörande match den 15 mars.

Lag 7-8 från Riksserien deltar i ett kvalspel på 14 omgångar tillsammans med ett lag från vardera region Norr, Väst och Syd samt tre lag från region Öst. Kvalserien spelas mellan den 21 februari och den 22 mars 2015 där lag 1-4 är kvalificerade för Riksserien 2015/2016. Noterbart är alltså att serien utökas från åtta till tio lag till kommande säsong.

Lämna en kommentar