Johan Myrberg: ”Det är en helt annan Nylander nu.”

William Nylander, åter i Modo Hockey. Foto: Nathalie Andersson

William Nylander, åter i Modo Hockey. Foto: Nathalie Andersson

William Nylander Altelius tycks ha hittat tillbaka till gammal god form i Södertälje efter sejouren i Modo och Rögle. Nu kallas supertalangen hem till Modo Hockey igen.

Samtidigt som Nylander går i den ena riktningen går Christopher Bengtsson åt motsatt håll. Modos kopplingar till Södertälje slutar dock inte där. Både Viktor Lööv och nu senast, juniorbacken Erik Ullman, har hämtats till Modo från just Södertälje. Modoiter.se tog upp tråden med SSK överallt alltid:s Johan ”Knugen” Myrberg.

Vad ser du för förklaring till Nylanders imponerande spel i Södertälje den senaste tiden?
– Jag tror inte bara enbart det handlar om form utan William Nylander är en ung spelare och för unga spelare kan det vara viktigt att få utvecklas i lugn och ro i sin hemmiljö. Det är en helt annan Nylander nu än den vi såg i Rögle i början av säsongen. Dessutom har han redan sedan J20-tiden enormt bra kemi med klubbens andra supertalang David Pastrnak och de får mängder av istid både i spel fem mot fem och i power play. Så ser man till William Nylanders bästa tror jag han skulle må bäst av och utvecklas mest av att spela klart säsongen i SSK och få spela mycket. Nu blev det dock inte så, det är bara önska honom lycka till framöver i Modo.

Södertäljes J18-lag var nyligen uppe på besök i Örnsköldsvik och slog Modos dito efter bland annat två mål av lillebror Alexander Nylander Altelius. Vad ser du för likheter och skillnader hos bröderna?
– Det finns många likheter i deras spelsinne, teknik etc. även om jag håller fast vid att William låg en bit före Alexander vid samma ålder. Det kan bero på fysik och storlek eller så har William bara en dimension till. Jag måste se Alexander Nylander lite mer först, men i hans ålder kan det gå väldigt fort om man får rätt träning och rätt miljö. Han håller precis på att anpassa sig till J18-Allsvenskan och Södertälje och gör man fyra poäng borta mot Modo J18 som U16-spelare så kommer det garanterat hända en del grejer under våren. Det skulle inte förvåna mig om han gör det bra i J20 innan säsongen är slut.

Södertälje lånar nu in Christopher Bengtsson från Modo under ett antal matcher där han får spela med sin yngre bror Sebastian. Vad ser du för roll för honom i laget?
– Vi hade en hel del korttidslån på unga spelare ifrån SHL under förra säsongen. Deras roll under så få matcher blir framförallt att på ett stabilt sätt fylla en plats i en kedja för att underlätta lagets skadeläge. Jag förväntar mig inte att Bengtsson ska producera i Hockeyallsvenskan nu, men att han kommer att göra ett bra tvåvägsjobb. På något vis så har man gått och väntat på just den här utlåningen, det har känts naturligt på något vis nu när hans bror Sebastian är i SSK.

Toronto-draftade Viktor Lööv kom till Modo inför denna säsong efter att ha spenderat sina juniorår i Södertälje. Hur tycker du att Viktor har skött sig i sin nya klubb så här långt och hur viktigt tror du att det har varit för honom att ha haft just Anders Forsberg som tränare här uppe i Örnsköldsvik?
– Viktor Lööv är en late bloomer. Han var en av de sista som kom in på SSK:s hockeygym i sin årskull och för några år sedan var det ingen man pratade om som en framtida SHL-spelare, men sen bara exploderade han i sin första Hockeyallsvenskan-säsong och man fick den där känslan att här finns det något.

Jag minns att jag redan runt julen våren innan draften sa att han kommer bli draftad. Nu är han i SHL och han gör det riktigt bra för att vara ny på den här nivån. Han säger själv att SHL-hockeyn passar honom bättre än Hockeyallsvenskan, lite mer ordnat spel och lite mindre slumpartat.

Lööv känns som en spelartyp som växer med förtroende från tränarna så rätt tränare är säkert jätteviktigt för honom och Anders Forsberg kan säkert vara den tränaren, men jag vet lite för lite om Forsberg. Jag är inte alls förvånad över att Lööv etablerat sig i Modo så snabbt och jag ser ingen omöjlighet att Toronto signar honom framöver. Han kommer aldrig bli en flashig spelare men jag tror att han kommer göra ett bra tvåvägsjobb oavsett var han spelar för det han är bra på gör han bra.

Precis som Viktor Lööv så har juniorbacken Erik Ullman tagit flyttlasset från Södertälje upp till Modo och Örnsköldsvik. Vad kan du säga om Erik som back?
– Jag tycker han är topp tio bland backar födda -97. En bra rörlig back som spelade kontinuerligt i SSK J20 under våren. Det ska bli kul att följa hans fortsatta utveckling de närmsta åren. Jag hade ju helst sett honom i SSK-tröjan men ibland blir det inte som man vill. Jag har svårt att se att det ska vara bättre för hans utveckling att konkurrera med Modos Jonathan Léman, Erik Flood med flera i Modos J18/J20-verksamhet än att vara förstavalet i SSK.

I fjol hade Södertälje målvakten Anton Forsberg på lån ifrån Modo under 33 matcher i Hockeyallsvenskans grundserie. Forsberg noterades för GAA 2,04 och SVS% 93,3. Efter en lovande inledning av årets SHL-säsong har det därefter gått lite tyngre för Anton. Vad var det framför allt i hans spel i fjol som gjorde att han hade en så lyckad säsong hos er i Södertälje?
– Jag tycker Anton Forsberg är en väldigt bra målvakt. Men i SSK under delar av förra säsongen så spelade han i ett lag som var inne i ett enormt stim med ett jättesjälvförtroende. Självklart så smittar det av sig på målvakten. Dessutom var han uttalad etta under större del av säsongen och han kanske är en målvakt som är bättre när han spelar mycket. Forsberg kommer att bli en bra SHL-målvakt till slut, det är jag helt övertygad om.

Efter en utflykt till Modo under säsongen 2011/2012 vände Fredric Andersson tillbaka åter till Södertälje där han i år blivit lagkapten. Hur ser du på Fredrics utflykt till Modo där det blev sex poäng på 54 matcher, hur han utvecklats sedan dess?
– Fredric Andersson har haft det riktigt tungt i SSK i år, liksom hela laget har haft stora delar under säsongen. Förra säsongen var dock desto bättre. Hans tid i Modo var väl ungefär som förväntat kanske. I SHL är han en fjärdekedjespelare. I Hockeyallsvenskan har han ändå kvaliteer som gör att han borde kunna färga i en andrakedja. Hittills har det inte sett ut så i år, men jag tror mycket väl han kan hitta tillbaka till fjolårsformen under nya tränaren och Modobekantingen Andreas Johansson.

Många supportrar tror att hyfsade spelare i SHL automatiskt ökar sin poängskörd i Hockeyallsvenskan men det fungerar inte så. Vill du hitta produktiva spelare till Hockeyallsvenskan så är det säkrast att leta bland de som redan producerat där eller som har offensiva talanger som kan komma till sin rätt i en större roll och mot lite sämre motstånd. Därför kan det te sig helt vansinnigt att Björn Svensson gör massor av poäng i Malmö medan andra SHL-spelare som tar steget ned inte förändrar sin poängskörd alls.

Med rätt ledarskap så tror jag att Fredric Andersson kommer att växa ut till en spelare som levererar 30-35 poäng i Hockeyallsvenskan år efter år.

Lämna en kommentar