Juniorsnack med Jacob Nyström, hockeysverige.se

Jesper Lindgren, en favorit hos Jacob Nyström. Foto: Nathalie Andersson

Jesper Lindgren, en favorit hos Jacob Nyström på hockesverige.se. Foto: Nathalie Andersson

I dag spelar Sverige kvartsfinal mot Finland i U18VM där fem modoiter återfinns i truppen. Lite längre fram i sommar väntar NHL-draften där flera av spelarna i Småkronorna kommer att bli tingade. Modoiter.se tog ett Modo-snack med Jacob Nyström som driver Juniorbloggen på hockeysverige.se.

Modo tog i fjol två silver under JSM-helgen och följde upp detta med att i år som enda förening ha lag i både J18- och J20-semfinalerna. För J18 räckte det dessutom ända fram till guld.

Är den en gång så firade plantskolan i Modo på väg att återfå sin forna status?
– Både ja och nej. Man har varit framgångsrika de senaste säsongerna men också värvat mycket utifrån det egna distriktet. Känslan är att man fortfarande inte får fram lika många egna produkter från ungdomslagen som under storhetstiden.

Precis som Jacob är inne på så har Modo hämtat in flera juniorspelare bland annat ifrån Stockholmsområdet och en del kritiker menar att man samlar på sig så många talanger att det missgynnar spelarnas utvecklingsmöjligheter.
Handlar sådana argument bara om avundsjuka eller finns det någon bärighet i dem tycker du?

– Jag det tycker nog faktiskt att de har viss bärighet. I vanliga fall har man möjlighet att slussa upp en eller ett par juniorer till A-laget per säsong. Har man då till exempel sex-sju stycken spelare i juniorlandslagen som är på väg upp där några inte får plats kan det bli en bromskloss nedåt i leden. Vad hittar man exempelvis för plats för Dmytro Timashov till nästa säsong? Men sedan handlar det givetvis även om avundsjuka när ett lag har så pass många duktiga spelare.

Modo har många spännande namn bland juniorerna, har du själv någon favorit eller blivit överraskad av någon spelare under säsongen?
– Jag gillar -97:an Jesper Lindgren, en skridskostark och rörlig back med offensiva kvaliteter. Sedan måste jag även nämna Markus Olsson som haft en fantastisk resa i år, framför allt i de avslutande omgångarna av J20 Top 10 och i J20-slutspelet.

William Nylander är ett hett namn inför NHL-draften. Foto: Richard Himberg

William Nylander är ett hett namn bland scouterna inför NHL-draften. Foto: Richard Himberg

U18VM är i full gång där en kvintett modoiter försvarar de svenska färgerna sedan Albin Runesson fått lämna truppen. Efter gruppspelet ligger William Nylander i toppen av poängligan. Var ser du att han kommer att hamna i draftvalsordningen?
– Det är alltid svårt att sia om, det beror på vad lagen har för behov och vilka spelare som är tillgängliga men jag kan tänka mig att Vancouver*, som är inne i en ombyggnadsfas, tittar lite extra på honom. Hamnar han inte där så tycker jag att han bör kunna gå någonstans topp 10 i alla fall.

Men oavsett vilket lag som draftar honom så tror jag att han blir kvar i Modo nästa säsong. Klubbarna måste tänka långsiktigt och inte bara på nästa säsong. Han har inte styrkan för NHL-spel ännu och skulle behöva spela något år till i Sverige för att bli starkare. Det tror jag skulle gynna hans utveckling mest.

Blir Adrian Kempe kvar i svensk hockey nästa säsong? Foto: Jonas Forsberg, www.jfp.se / Pic-Agency

Finns Adrian Kempe kvar i svensk hockey nästa säsong? Foto: Jonas Forsberg, www.jfp.se / Pic-Agency

Adrian Kempe står utan kontrakt inför kommande säsong och förväntas gå i någon av de första rundorna i draften. Hur ser du på hans val att stanna kvar i Sverige eller att liksom hans bror Mario pröva vingarna tidigt i Nordamerika?
– Jag tycker att även Adrians utveckling skulle må gott av att stanna i Sverige något år till även om hans spelstil och fysik passar bättre för spel i AHL/NHL än Nylanders. I dagsläget tar han inte plats i en topp 6-forwardsroll och att spela i en tredje- eller fjärdekedja ställer även det en hel del krav. Jag tippar att han kommer att gå sent i den första rundan och jag hoppas att han blir kvar i Sverige kommande säsong. Sedan om det i sådana fall blir i Modo eller inte är jag inte lika säker på.

*) Fotnot: Vancouver väljer som klubb nummer sex i årets NHL-draft.

  1. JimJim04-24-2014

    När det kommer till att man samlar på sig så många talanger att det missgynnar spelarnas utvecklingsmöjligheter. så ju Modo bara light version mot Frölunda som köper in alla spelare som dom bara kan som räknas ha lite talang.

Lämna en kommentar