Lämna den inslagna vägen

”Jag kan inte minnas när jag senast såg Modo så dåliga i en enskild match.”

Så här långt under den här dagen har jag hört ovanstående citat, i 5-6 olika versioner, sägas minst ett dussin gånger. Det händer att man får höra den här frasen uttalas några gånger per säsong och normalt sett brukar jag mumla något ohörbart som gör att diskussionen inte eskalerar därifrån, det brukar nämligen inte vara så dåligt och därmed inte speciellt svårt att hitta en match att jämföra med. Idag är det inte så lätt.

Anledningen är enkel. Trots att Modo var med målmässigt efter två perioder och hade likaläge en bra bit in i tredje perioden så var detta den sämsta insats jag sett Modo göra på så länge att jag inte kan dra mig till minnes när Modo spelade så här dåligt senast.

Det var faktiskt och ärligt helt katastrofalt. Skottstatistiken blev till slut 51-14, Växjö sköt dessutom 17 skott utanför mål medan Modo mäktade med 3 skott som inte träffade målet. Totalt alltså 68-17, en statistik som säger det mesta.

Graf_VLH_MODO

Det riktigt stora problemet med den här statistiken och den här matchen är att Växjö inte behövde spela speciellt bra. Man kunde relativt enkelt glida ifrån Modo, ställa upp och vända på ett Modo helt utan linjer och idéer i uppspelsfasen och man kunde också vinna närkamperna utan att förta sig.

Kollisionen mellan önskat spelsätt och befintlig kompetens kan bli förödande.

Så här skrev jag inför säsongen, när vi skulle förutspå hur Modo skulle klara av SHL anno 14/15. Jag trodde dock aldrig att jag skulle få så rätt. Anders Forsbergs spelidé där vi alltid ska ta pucken ur egen zon under kontroll (det som i fancy-stats kallas controlled zone exit) fungerar inte. Anledningen är inte att man inte försöker utan att det inte harmoniserar med den spelaruppsättning Modo har till förfogande. I dagsläget verkar också Modos ekonomi hindra klubben från att ta in spelare som kan lösa det här problemet, vilket lämnar Modo med en enda utväg.

Anders Forsbergs speliddé måste ändras, omedelbart. Foto: Calle Eklund, Wikimedia Commons

Anders Forsbergs spelidé måste ändras, omedelbart.
Foto: Calle Eklund, Wikimedia Commons

Modo måste byta spelidé. Modo måste spela efter de resurser man har, när vi inte har resurser att spela så som klubben vill. Det här åligger Anders Forsberg att lösa och klarar han inte det så måste han endera få hjälp eller så måste han entledigas från sin tjänst. Vi ska dock veta att Anders Forsberg får väldigt bra betalt i Modo och att entlediga honom skulle kosta klubben pengar, pengar som man uppenbarligen inte har.

Om Modo rullar på på den inslagna vägen kommer det här sluta med en matchserie i bäst av sju matcher mot ett taggat och hungrigt allsvenskt lag som vill göra allt för att nå SHL. En mardrömssituation för vilken SHL-klubb som helst och för Modo skulle det sluta i samma ekonomiska katastrof som Timrå befinner sig i för tillfället.

Vad måste då göras? Tyvärr krävs det nog rätt stora omställningar för att hitta en möjlig lösning. En bra sak att börja med är dock att spela enklare i egen zon. Det håller inte att hela tiden försöka spela sig ur zonen, med oändligt antal droppass till en spelare som knappt har någon fart och som därmed blir enkel att checka fast. Vändningen måste endera komma snabbare så att motståndarna inte hinner ställa upp eller så måste laget anfalla samlat, som en enhet, istället för att han 35 meter mellan lagdelarna.

Det krävs också en del förändringar i hur Modo spelar box play. Ifjol var Modo bäst i serien i den här grenen, i år är man sämst. Anledningen är att man försöker jaga spelarna och sätta press, utan att hinna ut och därmed blir man överspelad. Ställ upp i box och tillåt skott från blå när motståndarna har kontroll, sätt press när motståndarna står med ryggen mot spelet eller har svårt att få kontroll på pucken. Att tjurrusa mot en spelare med full kontroll innebär bara att man går bort sig.

I power play måste Modo våga skjuta mer. Ta mer avslut, utan att det är det perfekta läget eller att man kan skjuta slagskott. Spelaren på point måste våga skjuta (läs ställ inte Travis Roche där) och dessutom måste man bli bättre på att flytta sig. Av någon anledning har inte en Modoback sedan Tobias Enström klarat av att ta emot pucken och flytta sig i sidled i samma rörelse, vilket innebär att det är väldigt enkelt att ligga i skottlinjen.

William Nylander, en av få som det fungerat för så här långt. Foto: Nathalie Andersson

William Nylander, en av få som det fungerat för så här långt.
Foto: Nathalie Andersson

Slutligen måste vi också se en hårdare coachning och en förändring i kedjorna. Förstakedjan lever på Skröder och Nylander, medan Adrian Kempe får ta en roll han inte riktigt klarar. In med Simon Önerud där istället, Önerud tynar nämligen bort i sin kedja med Samuel Påhlsson och Joonas Nättinen. Kyle Flanagans återkomst verkar dröja, vilket försvagar Modos anfall och möjligheterna till att få ihop producerande kedjor. Men en kedja med Gustav Possler, János Hari och Adrian Kempe kan fungera, även om den saknar det defensiva djupet.

En tredjekedja som centras av Påhlsson med Victor Olofsson och Calle Grundström på var sin sida och en fjärdekedja med Nättinen, Peter Öberg och Victor Öhman skulle kunna vara tänkbara. Och ja, jag utelämnar Niklas Nordgren helt då jag anser att han inte tillför någonting till Modos spel och att hans roll kan ersättas av vilken junior som helst, i det här fallet Calle Grundström. Det skulle dock lika gärna kunna vara Linus Sandin, Oskar Söderberg, Axel Ottosson, Kristian Jakobsson, Robin Byström eller Daniel Muzito-Bagenda.

Oavsett, det viktigaste är att Modo nu gör något. Omedelbart måste det ske, det får inte dröja med förändringen, då riskerar det nämligen att vara för sent. Så Svarten, Anders Forsberg och övriga spelare och ledare: sätt er ner, bestäm er för vilken väg ni skall välja utan att kolla bakåt. Det enda ni inte får välja är att fortsätta på samma inslagna väg som klubben nu sportsligt färdas på.

 1. Olle SöderlundOlle Söderlund11-19-2014

  Håller med till fullo. Problemet med truppen är att det saknas en ryggrad av spelare – 27-30 är åldern som står på toppen av sin karriär och kan vara ryggraden i Modo. Man går in i serien med en Center ”kyle”
  Jag tycker att lagbygget saknar struktur- Anders Forsberg kan för min del vara kvar som tränare men kalla in
  en Per Bäckman typ som ansvarig , skicka humle o dumle tillbaka till juniorleden. Jag är helt överygad om att anders forsberg själv saknar Robertsson från skellefeå tiden.
  när man tittar på en som som Olofsson som alla hyllar, undrar jag vad tillför han till spelet alldeles för lätt i närkamperna ja en sniper men då ska han spela med spelare som kan leverera passningar.
  Idag är det bar Nyllet som håller elitserieklass tom Hedman är sämre än någonsin.
  Det finns hur mycket talang som helst i dagens Modo men talangen behöver slussa in inte storma in som i dagen trupp. ansvaret ligger på sport och styrelse i Modo Hockey.

 2. KalleKalle11-19-2014

  Det är nog tyvärr redan för sent Modo har varit ett givet bottenlag i många år redan. Det största och mörkaste molnet på Modo himlen tycker jag är att Modo verkar vara hockeysveriges fattigaste lag dessutom, andra lag som Leksand färjestad har obegränsade resurser och kan förstärka sina spelar trupper när dom upptäcker att resultaten är katastrofala. Modo kan inte en vara med och bjuda på någon kvalificerad spelare. Frågan är kanske om Modo med sin usla ekonomi har något i den högsta serien att göra, utan pengar går det inte att konkurrera på sikt i shl.

Lämna en kommentar