Leif Boork: ”Modo satsar väldigt seriöst”

Leif Boork, assisterande tränare för Damkronorna var på plats under helgens matcher i Fjällräven Center. Foto: Nathalie Andersson

Leif Boork, assisterande tränare för Damkronorna var på plats under helgens matcher i Fjällräven Center. Foto: Nathalie Andersson

I samband med Modo Dams matcher mot Sundsvall och Leksand den gångna helgen fanns assisterande tränaren för Damkronorna, Leif Boork på plats i Fjällräven Center.
– Modo är kanske den klubb som har den bredaste damverksamheten i Sverige, säger Leif Boork.

Efter Modos seger med 4-1 mot Leksand under lördagen tog sig Leif Boork tid att ge sin syn på Modos damsatsning, Riksserien och kommande OS.

Du var på besök här i Fjällräven Center under helgen och bevakade två matcher i Riksserien, vilka är dina intryck från de två matcherna?
– Jag var inte bara här för att titta på Modo under helgen utan även på Sundsvall och Leksand. Dessutom har jag besökt Segeltorp och AIK på vägen upp hit till Örnsköldsvik. Dels för att få träffa spelarna men också för att besöka föreningarna, träffa ledare och skaffa nyttig information om damhockeyn generellt. Det är en kombinerad resa som tjänar många syften kan man säga.

Vilka förkunskaper tar du med dig in i din nya roll som assisterande tränare för Damkronorna?
– Absolut inga alls. Jag har inte jobbat med damelitidrott tidigare så jag har gått in i det här med väldigt öppna ögon. Initialt har jag försökt hålla en låg profil och därefter försökt lära mig längs vägen. Jag måste säga att jag har blivit både väldigt inspirerad och överraskad över vilka ambitioner som finns inom damhockeyn.

På klubbnivå menar du då?
– På klubbnivå, bland ledare och bland spelare som är ambitiösa och som vill någonting. De reser långa sträckor under ganska begränsade förutsättningar och inte med särskilt bra betalt. Några tjänar några kronor, andra får ta till hjälp genom bidrag. De förtjänar att få uppmärksamhet och bland annat det hoppas jag kunna bidra med.

Vad har du fått för intryck av Modos damverksamhet?
– Modo är kanske den klubben som har den bredaste verksamheten i Sverige och satsar väldigt seriöst. Tjejerna är alltid välpreparerade då de kommer till landslaget och jag har väldigt goda intryck av Modos spelare generellt.

Hur ser du på Riksserien och spelkvaliteten där i stort?
– Jag har inte sett så mycket från tidigare år men jag upplever att serien är förhållandevis jämn. Det är klart att det är stora glapp i vissa matcher mellan vissa lag men jag ser det inte som några gigantiska avstånd mellan klubbarna. Ju bättre kvalitet vi får på seriespelet desto bättre kommer vi även att bli internationellt. Det är viktigt att landslaget och klubbarna går hand i hand i den utvecklingen.

Finns det tecken som talar för att serien kan bli jämnare framöver baserat på dina besök ute i klubbarna?
– Ja, det tycker jag. Det är flera lag som kommer underifrån, t ex HV71 och Södertälje som har bra verksamhet. Jag upplever också att de flesta klubbar villl förbättra sin verksamhet till nästa år även om ekonomin är ett kännbart problem för många klubbar.

Hur ser du på slutspelsformerna i damhockeyn där man bland annat tillämpar straffavgörande och en enda finalmatch?
– Jag är väldigt mån om att lyssna på tränarnas åsikter i den frågan där bland annat Modos tränare, Micke Nilsson haft ett antal förslag till justeringar för serien. Det är viktigt att vi lyssnar på tränarna. Det är de som åker kors och tvärs genom landet, spelar matcherna och därmed också kan göra utvärderingarna. Jag tror att det går att förfina serien ytterligare och höja kvaliteten där spelarna ges bättre förutsättningar att komma väl förberedda till matcherna. Där tänker jag framför allt på resorna och den typen av förberedelsemöjligheter.

Om vi går tillbaka till landslaget, har ni någon uttalad målsättning inför OS?
– Näe, som det har sett ut har Kanada, USA, Finland och Ryssland varit bättre än oss och det är viktigt att vi förstår att vi har något att jobba emot. Men med det sagt tycker jag att vi har blivit bättre och bättre här under hösten. Spelet har blivit bättre, vi har ett bättre fundament att stå på och tjejerna börjar få klart för sig vad som kommer att gälla i OS. Vi får se, det är en och en halv månad kvar. Jag tror vi kan ta ett snäpp till.

Lämna en kommentar