Modo prövar nya grepp – kommer publiken?

Först kom säsongskorten i form av matchtröjor, därefter kom flexpotterna, bortamatchtittande i Guldbaren och nu senast – gratis inträde till ståplatsläktaren för Örnsköldsviks alla ungdomar. Ja, Modo förtjänar credd för sina senaste innovationer som förhoppningsvis kan bidra till både ökad stämning på läktarna, vi-känsla och i förlängningen en tryggad återväxt inom hockeykulturen.

Precis som tidigare i höst när Modo blev först i Sverige med säsongskort i form av matchtröjor har man fått stor publicitet för sitt senaste publikfriande initiativ där man bjuder in Örnsköldsviks ungdomar på gratis inträde. Jag gillar åtgärden då ståplatsläktaren sällan är knökfull numera och därmed knappast blir föremål för några förlorade intäkter i och med denna satsning.

Modo skickar också en viktig signal med stort goodwill-värde när man väljer att lyfta fram ungdomspubliken på detta sätt. Det är inte ungdomarnas plånböcker som får Modo att gå runt i det korta perspektivet, men på lång sikt är det deras deltagande och engagemang som kommer utgöra fundament för klubbens återväxt.

Så här långt har SHL haft svårt att locka publik till arenorna där de flesta klubbarna visat på vikande publiksiffror. Det gäller även för Modo som efter nio spelade hemmamatcher ligger en bit efter fjolårets besökarantal – trots fler lördagshemmamatcher i år än i fjol. Min gissning är ändå att lördagshemmamatcherna inte är någon dum idé om man betänker ökad kringförsäljning jämfört vardagsmatcher i sportbarer och dylikt.

Graferna nedan beskriver antalet åskådare de senaste säsongerna där tidsaxeln indikerar hemmamatch 1-28 respektive 1-9.

Antal åskådare per hemmamatch.

Antal åskådare per hemmamatch säsongerna 2012-13, 2013-14 och 2014-15

Aggregerat antal åskådare hemma

Aggregerat antal åskådare första nio hemmamatcherna säsongerna 2012-13, 2013-14 och 2014-15

Källa: shl.se

  1. StefanStefan11-06-2014

    Bara att applådera Modos kreativitet. Hoppas folk börjar komma nu och passar på att kolla in ex William Nylander. Förmodligen försvinner han rätt snart till NHL. Skulle sedan också laget börja vinna lite mer på hemmaplan kan det bli riktigt bra med folk.

Lämna en kommentar