Olofsson: ”Vi är laddade”

Johanna Olofssons Modo tar sig an MSSK i SM-kvartsfinal. Foto: Adam Göransson

Johanna Olofssons Modo tar sig an Munksund-Skuthamn i SM-kvartsfinal. Foto: Adam Göransson

Modo Dam slutade på fjärde plats i Riksserien, nu väntar kvartsfinalspel mot sjätteplacerade Munksund-Skuthamn när SM-slutspelet drar igång på onsdag.
– Det känns kul att vi går mot viktiga matcher nu. Det har sett bra ut på träning och vi är laddade, säger Johanna Olofsson, assisterande kapten i Modo Dam inför det stundande SM-slutspelet.

Efter en fjärde plats i grundserien laddar Modo Dam för kvartsfinalspel där norrländskt motstånd väntar i form av Munksund-Skuthamn sedan tredjeplacerade Leksand valde att ta sig an Brynäs.

På vägen fram till slutspelet har Modo dragit flera viktiga lärdomar under grundserien där man fick en bra start för att sedan falla tillbaka något innan juluppehållet.
– Vi började bra där det kanske gick lite väl lätt. Vi vann flera väldigt jämna matcher i början innan vi kom in i en lite tyngre period innan jul. Sedan tycker jag att vi har kämpat oss tillbaka där vi jobbat mycket med vårt grundspel och detaljer i det på träningarna, säger Johanna Olofsson och får medhåll av sin assisterande tränare Björn Edlund:
– Vi vet att vi har ett bra lag men vi kanske fick en bättre start på serien än vad vi själva trodde och det kom ikapp oss lite senare på säsongen. Vi spelade väldigt bra hockey i början sedan dippade vi i mitten av november.

Under den lite tyngre perioden analyserade man vad som inte riktigt stämde i spelet och kunde sedan successivt hitta tillbaka till sitt grundspel.
– Vi föll kanske lite djupare än vad vi borde ha gjort, började tappa vårt spel och stirrade mycket puck. Sedan började vi helt enkelt nöta extra på det och ju längre det har lidit har vi kommit tillbaka till vårt grundspel från början av säsongen, säger Edlund.

Det låter som en bra utvecklingsresa för ett ungt lag?
– O ja, det är inte så konstigt att det kan bli så här då nästan halva laget är nya i högsta serien. Många har utvecklats enormt och det har varit riktigt kul att se, berömmer Edlund.

Olofsson tror att en av lagets nycklar i slutspelet blir att hitta en högre lägstanivå.  Foto: Adam Göransson

Olofsson tror att en av lagets nycklar i slutspelet blir att hitta en högre lägstanivå. Foto: Adam Göransson

Även Olofsson tar upp de djupa dalarna som det största problemområdet under säsongen:
– Ja, det är framför allt grundspelet som vi vill hålla oss till och att inte få för låga dippar. Det är där vi tappat lite grann där våra sämre perioder i matcherna har varit riktigt dåliga.

Fyra inbördes möten
Modo och MSSK har mötts fyra gånger under säsongen där bägge lag avgått med varsin seger på hemma- respektive bortaplan. Modo vann det första mötet i Piteå i början av säsongen med 4-3. I december tog sedan MSSK revansch när man genom fem gjorda mål i den tredje perioden vände underläge 3-2 till seger 5-7 i Fjällräven Center.
– Det är väl lite det jag var inne på tidigare, att våra sämre perioder i matcherna varit för dåliga. Kan vi få dem att bli lite bättre ska det inte vara någon fara, säger Olofsson om lagets dippar under säsong och Edlund fyller i:
– Det är något vi måste ta lärdom av. Man kan ha råd att ha några sådana dippar under säsongen men från och med nu och framåt finns det inte utrymme för det.

I januari möttes lagen igen uppe i Piteå där MSSK vann på nytt efter straffavgörande. Modo övertygade sedan i det sista grundseriemötet och vann klart med 4-0.
– De är lite luriga då de lever på framför allt ett par tre spelare som gör mycket för deras lag. Vi har en bred trupp som ska kunna ta ner de spelarna som vi gjorde i vår senaste match mot dem, säger Olofsson i sin analys av kvartsfinalmotståndet och fortsätter:
– I de första matcherna kanske vi visade dem lite väl mycket respekt, men sist hade vi spelet i hela matchen mot dem så vi går in i kvartsfinalen med en bra känsla.

Med två segrar vardera från inbördes möten tyder det mesta på en oviss och spännande kvartsfinalserie där Modo får räknas som knappa förhandsfavoriter. Framför allt får Modo se upp med MSSK:s vassa spel i numerärt överläge där endast seriesegraren Linköping mönstrade en högre effektivitet i den spelformen än Piteålaget under grundserien. I Riksseriens poängligatopp i spelformen återfanns inte mindre än fyra MSSK-spelare bland de fem poängstarkaste spelarna, med backen Emma Eliasson i topp på 19 poäng.
– De har ett väldigt bra power play med flera duktiga spelare, men jag tycker att vi neutraliserade det bra sist. Det kommer vi bygga vidare på där det handlar om att vara aktiv, hålla sig i skottlinjen och att offra sig för laget, säger Edlund.

Det låter som att det är bäst att hålla sig ifrån utvisningsbåset då?
– Ja, samtidigt spelar vi med mycket kraft i vårt spel så vi kommer säkert dra på oss en och annan utvisning, konstaterar Edlund.

”Vi är laddade”
I Modo har landslagstrion med Erika Grahm, Emma Nordin och Olivia Carlsson varit tongivande under hela säsongen och får ses som Ö-vikslagets starkaste anfallsvapen. Bakom dem återfinns ett flertal lovande yngre spelare på väg att etablera sig i den högsta serien. Faktum är att sex av de tio främsta poängplockarna bland juniorerna i grundserien var Modospelare.
– Det ska bli jättekul och spännande att se hur de yngre tjejerna tar sig an uppgiften. Jag tror det kommer bli riktigt bra. Det har sett bra ut på träning och vi är laddade, säger Olofsson om stämningen i gruppen inför slutspelet innan Edlund fyller i:
– Det märks att fler och fler spelare har börjat vrida om när vi nu närmar oss de roliga och tuffa matcherna. Det märks framför allt på träningarna där det är bra fokus och fler som tar kamperna. Det är fantastiskt roligt att se.

Modo Dams assisterande tränare Björn Edlund tror på sitt lag inför kvartsfinalen. Foto: Adam Göransson

Modo Dams assisterande tränare Björn Edlund tror på sitt lag inför kvartsfinalen. Foto: Adam Göransson

Avslutningsvis. hur ser ni på era chanser i kvartsfinalen?
– Vi har tagit sju poäng mot dem och de har tagit fem, det kommer bli stentufft. Men vi tror på oss själva, vi vill gå långt och det är målsättningen vi har haft hela säsongen. Vi ska ta det här, säger Edlund innan Olofsson avslutar:
– Kan vi gå in med vår fart och inställning, släppa pucken och våga ta mycket skott tror jag det ska gå vägen.

Kvartsfinalspelet spelas i bäst av tre matcher där Modo inleder på bortaplan den 25 februari. Den andra kvartsfinalen spelas mellan serietrean Leksand och femman Brynäs. Suveräna seriesegraren Linköping och tvåan AIK är sedan tidigare direktkvalificerade för semifinalspel.

Lämna en kommentar