Statistikkoll, 39 omgångar in i serien

Statistikkollen är tillbaka, det är dags att se hur Modo skött sig sedan vi senast hade en statistikkoll. Förra gången hade det spelats 26 omgångar, vad har hänt de senaste tretton omgångarna?

**********

66 poäng på 39 matcher
Det har varit roligt att vara Modoit de senaste tretton omgångarna. Modo har tagit 25 poäng på 13 matcher, ett snitt på 1,92 poäng per match, vilket också inneburit att vi ökat det totala poängsnittet från 1,58 till 1,69. Modo är i toppen av tabellen sett till de senaste 13 matcherna, endast Skellefteå har ett bättre poängsnitt än vad Modo har.

Skulle Modo fortsätta att hålla 1,69 i poängsnitt så hamnar man till slut på 93 poäng, när säsongen är slut. 93 poäng har de senaste fem säsongerna lett till att man hamnat som sämst fyra, som bäst tvåa (3-4-2-2-2).

Special Teams
Under de senaste tretton omgångarna har Modos spel med Special Teams, det vill säga spelet i Box Play och Power Play, blivit något sämre än vad det varit under tidigare delen av säsongen. Special Teams-statistiken har sjunkit från 105,42% till 102,19%. Det här  är mest beroende på att laget inte orkat hålla i den fantastiska statistiken man hade i BP.

Sedan omgång 26 har BP-statistiken sjunkit från smått otroliga 87,14% till 83,18%. Modo har därför ramlat från första plats i BP till åttonde plats, något Modo borde ta tag i. Samtidigt har Modo faktiskt förbättrat statistiken i PP och krupit upp till 19,01% från tidigare 18,28%. Förbättringen gör att Modo klättrat från sjätte till fjärde plats i PP-statistiken.

När man läser dessa siffror och samtidigt inser att vi förbättrat poängsnittet per match, så förstår vi att Modo blivit mycket bättre i spelet med likna många spelare på banan.

Tekningar
Modo är inte längre sämst i den här kategorin, prisa Gudarna! AIK har tagit över bottenpositionen, samtidigt som Modo blivit lite, lite bättre på att teka. Men förändringen är marginell, man vinner nämligen bara 0,5% mer tekningar än man gjorde senast vi kollade till statistiken.

Vi är nu uppe på 46,92%, men vi har ännu ingen tekare som individuellt är bättre än 50%. Samuel Påhlsson, som många trodde skulle rädda upp det hela, är faktiskt sämste tekare i Modo (med minst fyra tekningar per match). Samme vinner bara 41,38% av de tekningar han tar, en klar missräkning enligt många.

Tacklingar
Det är mycket snack om tacklingar just nu, huvudtacklingar som leder till skador är på tapeten. Om det är det som gör att antalet tacklingar minskar eller inte, det är skrivet i stjärnorna. Men klart är i alla fall att Modo tacklas mindre och mindre för varje gång vi gör denna kontroll. Modo är nu nere på 10,69 tacklingar per match. När vi senast kollade på detta, efter 26 omgångar, så tacklades man 11,77 gånger per match.

Vi ser alltså en nergång med över en tackling per match, vilket kanske inte låter så mycket, men det handlar om en minskning med mer än 10%. Då ska vi alltså inse att Modo under de senaste 13 omgångarna tacklats nästan 25% mindre än i början av säsongen.

Den här nedgången oroar mig inför slutspelet och de som önskade sig en stor, tuff back istället för Mikko Kousa, var nog inte så fel ute. Det fysiska spelet kommer att öka under slutet av serien och under slutspelet, frågan är då om Modo har spelare som kan stå upp och försvara laget när det verkligen behövs.

Fair Play
Mer bevis på att vi kanske saknar en riktig polis är faktumet att vi är det fjärde snällaste laget i elitserien. Ispremiär_2012_17Modo drar på sig 8,48 minuter i snitt per match. De lag som är snällare än Modo är samtliga efter oss i tabellen och inte ens på slutspelsplats.

Modos tre mest utvisade spelare är också de tre bästa poängplockarna. Regehr, Skröder och Cumiskey ligger i topp på de båda statistiklistorna, lägg därtill att Steen och Spina skuggar dessa tre i båda kategorierna. Ett märkligt sammanträffande eller bevis på att ”elaka” spelare gör mycket poäng?

Lämna en kommentar