Timashov: ”Det är showtime varje kväll”

Dmytro Timashov har haft en stark inledning av säsongen i QMJHL. Foto: Elin Granebrandt

Dmytro Timashov har haft en stark inledning av säsongen i QMJHL. Foto: Elin Granebrandt

I början av 2013 kom Dmytro Timashov till Modo från Djurgården och på knappt ett och ett halvt år i Modo så hann Dima, som han kallas, vinna ett guld och ett silver med J18 och ett silver med J20. I somras draftades han sent i CHL:s Import Draft av Quebec Remparts i QMJHL och där har det varit en fin inledning för den offensive talangen.

Dmytro Timashov har nämligen gjort 19 poäng på 10 matcher så här långt och har näst bäst poängsnitt i ligan, något han förklarar med att han får mycket speltid och att hockeyn är väldigt offensiv.

Här får man spela det man ska göra, jag som offensiv spelare får mina minuter i powerplay och då blir det lättare att producera såklart. Jag har även fått spela en hel del penalty killing, och det är något svenska tränare aldrig lät mig göra. Speltiden har ökat – då ökar även produktionen, säger Timashov.

Att Dima har roligt syns om inte annat på de här klippen, det är inga problem att förstå varför han ofta går under smeknamnet Timashow.

Dmytro Timashov är nyss fyllda 18 och är aktuell för att bli NHL-draftad kommande sommar, något som naturligtvis är en målsättning.

– Jag åkte hit för att förbättra mina chanser inför draften och tävla mot de andra kanadensarna. Det har gått okej, jag är här för att producera som import och vissa matcher har gått riktigt bra. I början var många på NHL-camp men nu har vi ett bra lag och jag får spela med bra spelare. Vi har ett grymt bra powerplay där jag får ha mycket puck vilket jag tycker om, säger Timashov.

Juniorhockeyn är en stor grej i Kanada och just i Québec saknar man nog tiden när man hade ett NHL-lag i staden. Québec Remparts spelar sina hemmamatcher i Colisée Pepsi, tidigare Colisée de Québec, arenan som Québec Nordiques hade som hemmaplan från 1981 till dess att man flyttade till Denver 1995.

– Det är showtime varje kväll, vi har runt 8000 åskådare vilket höjer pressen lite. Det älskar jag, fortsätter Dima.

Foto: Nathalie Andersson

Foto: Nathalie Andersson

QMJHL som serie är inte känd för sin defensiv, men har fostrat en hel hög med framstående hockeyspelare till NHL. Mario Lemieux, Sidney Crosby, Ray Bourque, Patrick Roy och Martin Brodeur är några av alla stjärnor som gått vägen via QJMHL.

– Bilden man hade fått var att det var en ganska offensiv liga, vilket passar mitt spel. Jag får ha mycket puck och får även göra en gubbe ibland. Vissa lag är bättre än andra såklart, men de lite sämre lagen har en toppkedja de spelar hårt på så det kan slå hårt på de förväntade topplagen – ibland vinner toppkedjor matcher på egen hand, berättar Dima vidare.

Men hur skiljer sig då spelet i QMJHL jämfört med juniorhockeyn här hemma i Sverige?

– Största skillnaden är istid och rollfördelning. Här har vi ett par, tre producerande kedjor och några toppbackar. De spelar 15-25 minuter per kväll. Tränarna är mer på och lär ut på annorlunda sätt, när jag gör ett misstag får jag höra det på ett bra sätt. I Sverige kunde man som toppspelare ibland sitta ett helt boxplay sen inte komma in direkt efter. Skulle aldrig ske här, säger Dima och fortsätter:

– Sverige är svårt att producera i, tränare vågar inte bestämma vilka man satsar på och alla ska med. Här får man spela det man ska göra. Det är tävling varje dag här om platser. Vi har spelare som står över varje match. Man måste dessutom vara smartare här med mindre rink.

Den kulturella skillnaden kring hockeyn är inte så stor som man tror, det är snarare skillnad i sättet att vara kring isen. Allt är mer proffsigt här, och mentaliteten är tuffare. Presterar du inte spelar du inte. I Sverige upplever jag att man har ett annat tålamod med vissa spelare medan många andra behöver jobba hårdare för att få se mycket is.

Och Dmytro Timashov trivs inte bara på isen. Livet utanför har också fungerat bra:

– Det har gått jättebra, alla pratar engelska och jag bor hos en familj men har en egen del av huset vilket är jätteskönt. Jag lagar min egen mat och får min egentid. Quebec är fantastiskt och vi har en magisk publik.

Foto: Nathalie Andersson

Foto: Nathalie Andersson

Det är inte helt omöjligt att Dmytro Timashov är aktuell för spel med landslaget under JVM vid årsskiftet. Timashov borde finnas med i kampen om en plats och kan få sällskap av flera av sina gamla lagkamrater från Modo. Vänner som han fortfarande har en hel del kontakt med.

– Jag är bra polare med många i Modo och många har messat efter matcher och mål man gjort. Idag är det så enkelt med internet och telefoner så många gånger om dagen får man ju en ”Snap” från polare hemifrån.

Dima följer också naturligtvis vad som händer med sin gamla klubb och avslutar med att skicka en hälsning:

– Jag hade en bra tid i Modo och hoppas det vänder för A-laget nu. J20 kommer trumma på i toppen som alltid.

Själva hoppas vi att säsongen fortsätter på ett bra sätt för Dmytro Timashov, att vi får chansen att njuta av honom under JVM och passar på att skicka ett tack för att modoiter.se fick stjäla lite av Dimas tid.

Lämna en kommentar