Värvningskarusellen fick sitt slut

Efter lördagens sköna seger kan vi konstatera att ett av nyförvärven bidrog med två mål – Radek Smolenak. Smolenak kan i det avseendet ses som skillnaden mellan ett 3-3-resultat och en 5-3-seger. Natten mellan lördag och söndag stängdes transferfönstret och jag tänkte att det här inlägget ska sammanfatta de värvningar som Modo gjort under pågående säsong. Vi kör igenom dessa i en tidslinje:

2014-10-11 – William Nylander. Nylander återvände från Toronto och gjorde succé, men återkallades tre månader senare.

2014-11-25 – Donald BrashearDen numera 43-årige Donald Brashear värvades och har – sett till tidningsrubrikerna – varit en av ligans största värvningar genom tiderna. Det spelar ingen roll om han suttit på bänken hela matchen – det går alltid att skriva en artikel om Brashear. Amerikanen har inte bidragit med några poäng – men har omnämnts som en viktig ledare i omklädningsrummet. Brashear lämnade laget för att fira jul på andra sidan Atlanten, men kom tillbaka. Nu är Brashear tillbaka i USA och det är osäkert när och om han återvänder.

2014-12-09 – Emil DjuseÖstersundssonen som lirat J20-VM för Sverige värvades och beskrevs som ”en norrlänning som hittat hem”. Offensivt skicklige Djuse har stått för tre mål och tre assist på fjorton matcher och har plus fem i plus/minus-statistiken, vilket är bäst i Modo Hockey. Djuse har haft en positiv inverkan på laget och har kontrakt även över nästa säsong.

2014-12-23 – Radek SmolenakModos julklapp till fansen blev en stor tjeck. Smolenak är en riktig målskytt och har stått för fyra mål och tre assist på tretton matcher. Har kontrakt över nästa säsong.

2015-01-04 – Per-Erik Johnsson. Anders Forsberg fick kicken och ”Perra” kom in. Spelet har sakta men säkert blivit bättre även om det skulle dröja innan det blev någon seger. ”Perra” sägs vara en korttidslösning och allt utom en degradering till Hockeyallsvenskan får ses som ett godkänt resultat, vilket återstår att se.

2015-01-12 – William Nylander lämnar Modo Hockey.

2015-01-18 – Juha-Pekka HaatajaFlerfaldig finsk mästare som vunnit poängligan i SM-liiga. Haataja har stått för en assist på fem matcher och har fortfarande en del att bevisa. Har gott om outnyttjad potential.

2015-01-30 – Marcel HossaEn av de tyngsta värvningarna under hela SHL-säsongen. Hossa är oerhört meriterad och har potential att bli helt avgörande för Modo i ett eventuellt kval. Vad laget får ut av Hossa återstår att se när han debuterar efter landslagsuppehållet.

2015-01-30 – Emil PetterssonDet ryktades länge om Nashville-draftade Pettersson innan han skrevs över till Modo. Pettersson kommer dock att spela kvar i Timrå så länge som klubben har något (kval) att spela för. En mycket intressant spelare med en speluppfattning som hade behövts i Modos svaga centertrupp.

Summa summarum har vi värvat sex nya spelare och en ny tränare. En av dessa sex spelare (Pettersson) kommer kanske inte ens spela i Modo under säsongen och Brashears vara eller icke-vara i klubben är ett ständigt frågetecken. Vi har utöver dessa värvat tre tungt meriterade ytterforwards samt en ung och spännande back.

Vi saknar fortfarande den center vi saknat ända sedan Niklas Sundström lade av. Det verkar vara närmast omöjligt att hitta någon, varken under sommaren eller under säsongen. Värvningskarusellen har nått sitt slut och Modo har kraftigt ökat medelåldern i laget. En åtgärd som bör förbättra chanserna avsevärt i ett eventuellt kval. Ett kval som kommer allt närmare och som i mångas ögon redan idag är en realitet med tanke på Modos värdelösa poängsnitt, mindre än en poäng per match.

 1. MarcusMarcus02-02-2015

  Skulle övertala susse till en comeback!
  Tyckte jag såg att Gabbe Karlsson (LIF) skulle spela igen eller om han skulle bli tränare?
  Kanske skulle Susse bli en bra ass tränare då han har en ”jävlar anamma attityd” som kan smitta av sig på spelarna i fråga och han kanske kan utveckla de yngre centrarna till att bli den tuffa spelare som han själv var!

 2. KentKent02-02-2015

  Tänk om värvningarna kommit i tid för en gångs skull.. då hade vi haft ett spännande slutspel att se fram emot istället för denna jävla kvalserie igen! Dock så tror jag att man klarar upp det med det lag man nu förfogar över. Men man kan ju återigen hoppas att ledningen lär sig något. Det går inte att snåla sig igenom en hel säsong och sätta sin tilltro till juniorer. Juniorerna ska få utvecklas i en trygg omgivning och bidra när dom kan. Annars blir det som sagt kvalserien.

  • jan wejan we02-03-2015

   Det är ju nu man har råd med värvningarna. Att värva Hossa tidigare på säsongen hade kostat oerhörda summor jämfört med vad det kostar att värva honom för två månader. Matcherna i kvalet kommer att generera ungefär samma intäkter som de matcher i play in. Play in hade nog varit så långt som Modo kunnat nå med denna trupp förstärkt med ovan nämnda spelare.

 3. AntonAnton02-02-2015

  Att ersätta Susse kommer vi förståeligt aaaaldrig att göra, finns inte många såna.

 4. D.JD.J02-04-2015

  När ska modo börja förlänga kontrakten på spelarna som dom vill ha kvar?? Andra lag förlänger nästan varje dag men modo vill byta bort 10 spelare för varje säsong då är det inte konstigt att man är ett bottenlag

Lämna en kommentar